Ministři financí zemí EU diskutovali o dopadech ruské agrese proti Ukrajině a nových fiskálních pravidlech pro členské státy

V úterý 14. února proběhlo v Bruselu zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN). Hlavními body jednání byly ekonomické dopady ruské agrese proti Ukrajině a nastavení nových fiskálních pravidel pro členské země EU. V rámci legislativních bodů proběhl tradiční přehled projednávaných návrhů v oblasti finančních služeb.

Před samotným jednáním Rady ECOFIN zasedli ministři k pracovní snídani. V jejím rámci si vyměnili názory na konkurenceschopnost EU s ohledem na Komisí předložený Průmyslový plán Zelené dohody pro klimaticky neutrální věk.

Jedním z hlavních bodů programu řádného jednání Rady byla výměna názorů na hospodářský a finanční dopad ruské agrese proti Ukrajině. Ministři se zaměřili zejména na provádění a dopad sankcí přijatých v návaznosti na ruskou agresi a na možnosti využití zmrazených ruských aktiv. Dále Rada jednala o přezkumu správy hospodářských záležitostí v návaznosti na sdělení Komise z 9. listopadu 2022, jež obsahuje vodítka ke změnám fiskálního rámce EU. Švédské předsednictví připravilo podklad (issues note) s otázkami, které rámovaly ministerskou debatu. Důležitá byla zejména otázka, jak zajistit fiskální korekci v jednotlivých zemích a zároveň zachovat mnohostranný dohled zakotvený ve společných fiskálních pravidlech a referenčních hodnotách EU. Proběhla také výměna názorů nad tím, jak se případně více zaměřit na střednědobé plánování. Tématu se bude věnovat i březnové zasedání Rady s cílem schválit závěry Rady.

V rámci Nástroje pro oživení a odolnost přijala Rada pozměňující prováděcí rozhodnutí ohledně technických změn plánu pro oživení a odolnost Německa. Aktualizace německého plánu je technické povahy. Jedná se o dvě opatření, z nichž jedno se týká digitalizace železniční dopravy a druhé výzkumu a vývoje očkovacích látek proti SARS-CoV-2. Nástroj pro oživení a odolnost je program EU poskytující rozsáhlou finanční podporu v reakci na problémy, které pandemie způsobila evropské ekonomice. Finanční prostředky tohoto nástroje ve výši 724 miliard eur (v běžných cenách) jsou využívány na podporu reforem a investic popsaných v plánech členských států pro oživení a odolnost.

Dále ministři schválili mandát EU s ohledem na zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20, které se bude konat ve dnech 24. a 25. února 2023 v indickém Bengalúru. Rada také revidovala unijní seznam jurisdikcí nespolupracujících v daňové oblasti. Na unijním seznamu je nyní 16 jurisdikcí: Americká Samoa, Anguilla, Bahamy, Britské Panenské ostrovy, Kostarika, Fidži, Guam, Marshallovy ostrovy, Palau, Panama, Rusko, Samoa, Trinidad a Tobago, Ostrovy Turks a Caicos, Ameriské panenské ostrovy a Vanuatu.

Bez rozpravy Rada rozhodla, že do 20. února 2024 prodlouží platnost omezujících opatření EU vzhledem k situaci v Zimbabwe a že bude tato opatření i nadále průběžně přezkoumávat s ohledem na politický a bezpečnostní vývoj v zemi.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: Rada EU, MF

Sdílet tento příspěvek