Předsedkyně Evropské komise ujistila v Evropský parlament o pokračují podpoře Ukrajiny, poukázala na sankce

Evropské unii se podařilo nejen odolat ruskému tlaku, ale i osvobodit se od závislosti na Rusku. Putinovo vydírání zkrachovalo, řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v dnešní debatě Evropského parlamentu o roce války Ruska proti Ukrajině. Šéfka unijní exekutivy ujistila o odhodlání dále pokračovat v podpoře Ukrajiny, na kterou EU už vynaložila miliardy eur.

„(Ruský prezident Vladimir) Putin si myslel, že podpora EU pro Ukrajinu nepotrvá dlouho. I tady se zmýlil. Rok po zahájení války už tuto válku prohrál,“ řekla von der Leyenová, podle které unijní sankce oslabují ruskou válečnou mašinérii.

Upozornila, že příjmy Ruska z prodeje ropy a plynu do EU meziročně poklesly o dvě třetiny, po devíti balících unijních sankcí ruská ekonomika klesá a EK se chystá předložit nový balík v hodnotě 11 miliard eur (asi 260 miliard Kč). Zastropováním cen ropy ztrácí Rusko přibližně 160 milionů eur denně (asi 3,8 miliardy Kč) a ceny plynu jsou nižší než před válkou. Zatímco unijní ekonomice se vede lépe, Kreml prodává zlaté rezervy, aby zacelil trhliny.

Von der Leyenová současně poukázala na nutnost zajistit finanční podporu Ukrajiny, jejíž první část už dorazila, po celý rok, a to stabilně a předvídatelně, každý měsíc.

„Putin chtěl zabít evropský sen Ukrajiny. Dnes Ukrajina míří do EU rychleji a odhodlaněji než kdykoliv dříve,“ zdůraznila předsedkyně EK. „Navzdory válce Ukrajina pokračuje do EU a pokrok je viditelný. Usilují o členství celým srdcem a duší. Podpořme tyto sny, dokud také Ukrajina nebude mít svá křesla v tomto sále,“ dodala.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek