Evropský parlament bude debatovat o roce války Ruska proti Ukrajině

Poslanci Evropského parlamentu se dnes budou zabývat invazí ruských vojsk na Ukrajinu, která trvá už téměř rok. Odpoledne budou diskutovat o situaci v Bělorusku ve světle posledních uvěznění odpůrců autoritářského režimu.

O agresi Ruska proti Ukrajině hovořil na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku již v úterý lotyšský prezident Egils Levits. Zdůraznil i potřebu politické vůle, aby tato agrese nezůstala nepotrestána, a podpořil cestu Ukrajiny do EU. „Bude to náročná cesta, ale máme před očima odvahu Ukrajinců,“ řekl.

Dnešní politická rozprava bude podle českého europoslance Jiřího Pospíšila z klubu evropských lidovců především o potřebě udržet evropskou jednotu, což pokládá i za jeden z největších úspěchů českého předsednictví, které skončilo koncem loňského roku. Na stole je podle něj také otázka, jak má vypadat evropská pomoc v druhém roce války. „Chceme dál pomáhat, ale do médií začíná prosakovat, že Evropě docházejí zbraně,“ upozornil. Záhodno je tak zvážit i pobídky pro evropské zbrojovky, a to tím spíše, že „je otázkou, zda válka skončí za dva roky“. Kromě toho ovšem EU poskytuje i ekonomickou pomoc, která je nezbytná, aby se Ukrajina nezhroutila.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek