Borrell vyzval EU ke zvýšení vojenské pomoci Ukrajině, jaro podle něj rozhodne

Evropa se po ruském útoku na Ukrajinu musela probudit, a to do naprosto nové reality, do nového světa, řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell v úvodu debaty Evropského parlamentu o roce války Ruska proti Ukrajině. Vyzval členské státy, ke zvýšení a zrychlení vojenské pomoci Ukrajině.

„Čas, který ubíhá, stojí životy,“ řekl Borrell. Vojenská podpora Ukrajiny podle něj vůbec není v rozporu s úsilím o dosažení míru. Také Evropa musí být vojensky mnohem schopnější a silnější, než dosud, řekl. „Tato válka bude dlouhá,“ dodal. „Válka má svoji cenu, ale i svoboda má svou cenu. Bylo by mnohem horší, kdyby Ukrajina prohrála a Vladimir Putin vyhrál,“ varoval šéf unijní diplomacie.

„Přestali jsme být obezřetní. Důkazem jsou omezené vojenské zásoby a omezená kapacita zbrojního průmyslu,“ řekl o předválečné situaci, kdy Evropa podle něj neučinila vše, co mohla.

Borrell ocenil obranu Ukrajinců před agresí a jejich postup na cestě do „bezpečného přístavu“ v EU. Tato cesta podle něj bude dlouhá, stejně jako válka. „Uděláme vše, aby Ukrajina vyšla z války vítězně,“ řekl.

Upozornil nicméně, že vojensky je situace velice znepokojivá. Více než 360.000 ruských vojáků, dvakrát více než na začátku války, je připraveno k útoku. Ukrajina už nemá početní výhodu.

Pokud chce Evropská unie dosáhnout míru, musí podle Borrella podporovat Ukrajinu ještě více než dosud. „Pokud chceme mír, nesmí Rusko zvítězit. To by byla obrovská hrozba,“ zdůraznil.

Sankce, které kvůli invazi na Ukrajinu EU na Moskvu uvalila, ruskou ekonomiku oslabily. Je ale zřejmé, že nezkolabovala. Loni mělo Rusko vysoké příjmy z ropy a plynu. To se ale mění, a to i díky zastropování cen ropy. V lednu ruské příjmy z ropy a plynu klesly meziročně o 46 procent. A zadlužení Ruska je čtrnáctkrát vyšší než před rokem.

„Jasně vidíme, že sankce jsou jedem, který působí pomalu. Ale účinek se projeví, a to nezvratně. Sankce přinášejí své plody,“ řekl Borrell. „Putin už prohrál svou bitvu, stejně jako prohrává politicky, morálně a vojensky, přestože Ukrajina ještě nezvítězila,“ dodal. Apeloval na všechny členské státy, aby obrněná vozidla a tanky, které jim stojí v kasárnách, poskytly Ukrajině. „Toto jaro a léto budou rozhodující,“ zdůraznil.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek