Zasedání Euroskupiny 13. února v Bruselu

V pondělí 13. února proběhlo v Bruselu zasedání Euroskupiny, v jehož rámci diskutovali ministři z členských států eurozóny o záležitostech souvisejících s vývojem na energetických trzích a na trzích práce a zhodnotili makroekonomický a finanční vývoj eurozóny.

Hlavním úkolem Euroskupiny je zajistit úzkou koordinaci hospodářských politik mezi členskými státy eurozóny. Má rovněž podporovat podmínky pro silnější hospodářský růst a odpovídá za přípravu zasedání eurosummitu a navazující činnost.

Nedávný vývoj na trzích s energiemi

Euroskupina jednala o nedávném vývoji na energetických trzích poté, co si vyslechla prezentaci ředitele Agentury EU pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER). Tato výměna názorů poskytne podklady pro hodnocení výzev v oblasti fiskální politiky do budoucna.

Trhy práce v eurozóně: nedávný vývoj a budoucí výzvy

Euroskupina si dále vyměnila názory na vývoj na trzích práce v eurozóně v posledních letech. Ministři rovněž diskutovali o politických výzvách v současném kontextu vysoké inflace a dlouhodobějších změn souvisejících s demografií a přechodem na ekologické a digitální technologie.

Makroekonomický a finanční vývoj a koordinace politik v eurozóně

Na pozadí dvou předchozích jednání Euroskupina zhodnotila makroekonomický a finanční vývoj a vyhlídky, přičemž zohlednila zimní prognózu Evropské komise. S ohledem na nadcházející březnovou podrobnou diskusi o zaměření fiskální politiky se ministři zamýšleli nad důsledky pro koordinaci politik v eurozóně do budoucna.

„Ačkoli ekonomický výhled zůstává náročný, ekonomika eurozóny překonává letošní zimu v mnohem lepší kondici, než se někteří původně obávali. Musíme se zaměřit na to, abychom měli k dispozici takovou úroveň rozpočtové podpory, která bude odrážet změny, jež očekáváme v souvislosti s cenami energií a celkovou úrovní inflace. To je důležité pro snížení celkových rozpočtových nákladů a dosažení přiměřené fiskální pozice při současné ochraně nejzranitelnějších skupin a zachování pobídek pro ekologický přechod,“ řekl předseda Euroskupiny Paschal Donohoe.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Foto: Evropská rada

Sdílet tento příspěvek