Parlament projedná rámcové dohody mezi EU, Thajskem a Malajsií

Vláda předložila do Sněmovny a Senátu k ratifikaci dvě rámcové dohody, které uzavřela EU s Thajskem a Malajsií. Týkají se mnoha oblastí od lidských práv, boje proti terorismu, spolupráce v migraci až po daňové otázky. Dohody podepsaly obě strany v polovině loňského prosince. Za unii je vzhledem k českému předsednictví podepsal také český premiér Petr Fiala. U obou dokumentů vláda uvádí, že z pohledu Česka lze jejich sjednání přivítat. Hospodářská komora míní, že spolupráce s indo-pacifickou oblastí může pomoci českému vývozu v získání nových teritorií.

„Máme za to, že daný region může sehrát významnou roli v diverzifikaci českého zahraničního obchodu, a to v souvislosti s nahrazováním zpřetrhaných odběratelsko-dodavatelských řetězců v důsledku koronavirové pandemie, vojenské agrese Ruska vůči Ukrajině, ale i ve vazbě na revizi vztahů s Čínskou lidovou republikou,“ sdělil ČTK ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič. „Indo-pacifická oblast, Afrika a Latinská Amerika jako regiony s vysokým hospodářským potenciálem by mohly skýtat řadu příležitostí jak pro český vývoz, tak pro import. Samozřejmě u vědomí toho, že případná spolupráce s každou jednotlivou zemí regionu bude poměřována i s ohledem na respektování demokracie a lidských práv v souladu s paradigmatem zahraniční politiky České republiky,“ dodal.

Podle serveru BusinessInfo je obchodní bilance s Thajskem dlouhodobě záporná, a to kvůli dovozu elektroniky. Za rok 2020 skončil vzájemný obchod pasivním saldem pro ČR 27,2 miliardy korun. Na druhé straně někteří čeští občané podle serveru investují do nákupu tamních nemovitostí; týká se to hlavně cestovního ruchu. Za perspektivní obory označuje server například dopravní, potravinářský nebo obranný průmysl. Výrazně negativní obchodní bilanci má Česko také s Malajsií. Obchodní výměna však roste a v roce 2021 přesáhla 2,5 miliardy dolarů, tedy asi 55 miliard korun podle nynějšího kurzu. Pokud jde o zahraniční investice, vnímají investoři Malajsii v zásadě pozitivně, uvádí BusinessInfo.

Zástupci EU podepsali rámcové dohody na loňském prosincovém summitu EU a Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Sdružení zahrnuje Indonésii, Filipíny, Vietnam, Barmu, Thajsko, Laos, Kambodžu, Malajsii, Singapur a Brunej. EU a ASEAN jsou jeden pro druhého třetími nejvýznamnějšími obchodními partnery a unie by ráda po dohodách se Singapurem a Vietnamem uvolnila obchodní bariéry také ve vztahu k dalším zemím. „Otevírá se tak prostor pro sjednávání dlouhodobých investic s těmito státy a stvrzujeme tím také spolupráci v ekonomické, politické, bezpečnostní a sociokulturní oblasti,“ komentoval tehdy podpis dohod premiér Fiala.

Obě dohody by Sněmovna mohla projednávat již na své nejbližší řádné schůzi, která začne 21. února. Pokud dá Parlament souhlas k jejich ratifikaci, obdrží je k podpisu prezident republiky.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek