Mechanismy EU v reakci na krize: Ničivé zemětřesení v Turecku a Sýrii

Části Turecka a Sýrie zasáhlo minulý týden zemětřesení o síle 7,8 stupně, po němž o několik hodin později následovalo další o síle 7,6 stupně. V době publikace tohoto textu činí celková bilance katastrofy bezmála 33 tis. obětí a počet zemřelých i zraněných s pokračující rozsáhlou záchrannou akcí i nadále roste. Evropská unie v okamžité reakci na tragické události v Turecku a Sýrii mobilizovala pátrací a záchranné týmy za využití krizových mechanismů.

Vážné škody v postižených oblastech utrpěly i tisíce budov, včetně škol a zdravotnických zařízení, a další veřejné infrastruktury, jako jsou silnice, letiště, přístavy, ropné terminály, elektrické vedení, vodovodní a kanalizační sítě. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že EU bude s odstraňováním následků pomáhat, jak jen to bude možné. K dnešnímu dni země evropského bloku za koordinace Evropské unie do míst katastrofy vyslaly na 1600 záchranářů. V Turecku pomáhá i 68členný tým českých záchranářů. Bezprostředně po zemětřesení byly na podporu tamějším záchranným složkám rychle mobilizovány i městské pátrací a záchranné týmy z Bulharska, Chorvatska, Česka, Francie, Řecka, Maďarska, Malty, Nizozemska, Polska a Rumunska. Své záchranné týmy nabídly Turecku i Itálie, Španělsko a Slovensko. 

Evropská unie po zemětřesení v Turecku a Sýrii aktivovala mechanismus krizové reakce

Pro zefektivnění evropské pomoci zasaženým oblastem byl za rozhodnutí švédského předsednictví v Radě EU ve spolupráci s Evropskou komisí již 6. února, tedy téměř bezprostředně po zemětřesení, aktivován mechanismus krizové reakce (IPCR). Mechanismus IPCR je v současné době aktivován v plném režimu pro čtyři krizové situace – ruskou invazi na Ukrajině, epidemii koronaviru COVID-19, migrační záležitosti a zemětřesení v Turecku a Sýrii.

Co je to IPCR a jak funguje?
Mechanismus krizové reakce, se zkratkou IPCR z anglického The integrated political crisis response mechanism, posiluje schopnost Evropské unie přijímat rychlá rozhodnutí při závažných krizích, které vyžadují jednou reakci na úrovni EU. Prostřednictvím tohoto mechanismu koordinuje předsednictví Rady politickou reakci na krizi tím, že sdružuje orgány EU, členské státy a další klíčové aktéry. Potřeba mechanismu reakce na krize na úrovni EU vyvstala začátkem 21. století v důsledku několika dramatických událostí, mezi něž patřily například teroristické útoky spáchané 11. září 2001 v USA. Hlavním nástrojem IPCR je neformální kulatý stůl, což je krizové zasedání, jemuž předsedá předsednictví Rady a jehož se účastní zástupci Evropské komise, Evropská služba pro vnější činnost (ESVČ), kabinet předsedy Evropské rady, příslušné agentury EU, členské státy a odborníci.

Evropská pomoc proudí i do Sýrie

Dva dny po ničivé katastrofě požádala vůbec poprvé Evropskou unii o pomoc i Sýrie. Zemětřesení si v zemi, kde již 12 let zuří občanská válka, dle aktuálních údajů vyžádalo více než 4000 obětí. Eurokomisař pro řešení krizí Janez Lenarčič potvrdil, že Sýrie zažádala o pomoc skrze mechanismus civilní ochrany EU. Prostřednictvím tohoto mechanismu může jakákoliv země na světě, ale také Organizace spojených národů a její agentury a další mezinárodní organizace, požádat Evropskou unii o pomoc za předpokladu, že mimořádná událost přesahuje její vlastní schopnost reagovat. Od roku 2001 byl mechanismus civilní ochrany v EU i mimo ni aktivován více než 600krát.

Žádost syrské vlády dle komisaře Janeze Lenarčiče „obsahuje dlouhý seznam položek„, například pomoc při pátracích a záchranných akcích, zdravotnické potřeby včetně léků, potraviny a „typické nouzové položky”. V reakci na tuto žádost EU uvedla, že v rámci jedné z největších pátracích a záchranných operací prostřednictvím svého mechanismu civilní ochrany poskytne Turecku i Sýrii další nouzovou podporu a mimořádnou humanitární pomoc v hodnotě bezmála 6,5 milionu eur.

Dárcovská konference pro obyvatele Turecka a Sýrie postižené zemětřesením

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda švédské vlády Ulf Kristersson oznámili svůj záměr uspořádat v koordinaci s tureckými orgány dárcovskou konferenci, jejímž cílem bude mobilizovat finanční prostředky mezinárodního společenství na podporu obyvatel Turecka a Sýrie. Cílem konference, které se budou moci zúčastnit členské státy EU, sousední země, členové OSN, mezinárodní finanční instituce a další příslušné zúčastněné strany, je dle tiskové zprávy Evropské komise koordinovat reakci dárců a shromáždit zdroje na podporu včasné obnovy a pomoci v postižených oblastech Turecka a Sýrie. Akce by se měla konat v březnu v Bruselu.

Více se o unijních cílech ve věci odolnosti vůči katastrofám a mechanismu civilní ochrany můžete dočíst v našem článku zde.

Zdroj: Evropská komise

Foto: Evropská komise

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek