Svoboda Evropy je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl Zelenskyj summitu

Svobodná Evropa je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl dnes na mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pro bezpečnost regionu je významná hlavně jednota, upozornil prezident země, která se s podporou západních spojenců už téměř rok brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Své unijní kolegy požádal o co nejrychlejší dodávky zbraní a munice.

Zelenskyj dnes také uvítal pokrok v přístupových jednáních Ukrajiny s unií a poděkoval za poskytnuté balíky finanční, vojenské i humanitární pomoci. Prezidenti a premiéři států evropského bloku budou dnes na schůzce v Bruselu jednat kromě jiného právě také o další pomoci Ukrajině.

„Vítejte v EU, vítejte doma,“ řekl předseda Evropské rady Charles Michel na úvod jednání a vyjádřil uznání riziku, které podle něj Zelenskyj cestou na západ podstoupil. Zelenskyj je symbolem odvahy ukrajinského lidu a posunul zemi blíže Evropské unii, dodal Michel a zopakoval odhodlání pomáhat napadené zemi.

Zelenskyj požádal o další dodávku zbraní pro Ukrajinu a vyzval k přijetí dalších sankcí

Zelenskyj ve svém vystoupení ocenil dosavadní podporu, ale volal po rychlejším rozhodování, které by Kyjevu poskytlo náskok před Moskvou. Ukrajina už s pomocí partnerů učinila značný posun, ale velká část cesty k ukončení války je ještě před ní, řekl Zelenskyj.

„Všichni chráníme Evropu před režimem, který chce zničit svobodu, který chce být na tomto kontinentě autoritářským lídrem,“ prohlásil ve zhruba desetiminutovém proslovu Zelenskyj. Kolegy z unijních zemí požádal, aby urychlili dodávky zbraní a munice pro jeho zemi, která očekává ruskou ofenzivu. Ukrajina podle něj potřebuje děla, moderní tanky, stíhací letouny, střely dlouhého doletu a munici. Unijní země v minulých dnech slíbily dodávky tanků, se stíhačkami zatím váhají.

Zelenskyj také vyzval k přijetí sankcí vůči ruskému jadernému průmyslu nebo proti výrobě bezpilotních letounů v Rusku. Hovořil také o zřízení tribunálu k potrestání válečných zločinů, kterých se podle něj „ruští teroristé“ dopouštějí.

Po vystoupení před všemi lídry bude mít Zelenskyj bilaterální jednání s některými z nich. Český premiér Petr Fiala by se s ním měl sejít ve skupině společně s lídry pobaltských zemí, Finska a Dánska.

Zdroj: ČTK, Evropská rada

Sdílet tento příspěvek