V Bruselu začalo mimořádné zasedání Evropské rady

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes dopoledne zahájili mimořádný summit, během kterého mezi ně zavítá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéfové unijních států chtějí vyjádřit jednotnou podporu Ukrajině a přislíbit další dodávky zbraní a finanční pomoc zemi, která se již téměř rok brání ruské agresi. Odpoledne se budou bavit také o vnější dimenzi migrace, tedy možnostech řešení rostoucího počtu nelegálních příchodů do Evropy ve spolupráci se státy původu nebo tranzitu, nebo o podpoře konkurenceschopnosti hospodářství EU.

Hlavy států unijního bloku dnes hned v úvodu svého setkání zdůraznili, že EU je připravena dál pomáhat a poskytovat podporu postiženým oblastem. Země EU již podle nich vyslaly do míst katastrofy na 1600 záchranářů.

Summit zároveň uvítal březnové uspořádání dárcovské konference v Bruselu, kterou organizuje švédské předsednictví s Evropskou komisí. Zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si podle poslední bilance vyžádalo přes 17.000 obětí.

„Je velmi důležité, aby EU navýšila podporu, kterou poskytuje Ukrajině,“ řekl krátce před zahájením summitu předseda Evropské rady Charles Michel, který vrcholným schůzkám lídrů předsedá. Podobně se při příchodu na jednání vyjadřovali také šéfové členských států, kteří hovořili o dalších dodávkách zbraní či rychlém přijetí protiruských sankcí. Zelenskyj, který před návštěvou summitu zavítal do Evropského parlamentu, se lídry podle unijních činitelů chystá požádat o rychlý přísun nových zbraní a munice v očekávání ruské ofenzivy. Mluvit bude patrně také o rychlém vstupu své země do EU.

Summit by měl podle navrženého textu závěrů podpořit Zelenského mírový plán či zřízení mezinárodního centra pro vyšetřování zločinů na Ukrajině.

Zelenskyj do Bruselu zavítá poprvé od vypuknutí války a podle unijních činitelů bude chtít evropské vůdce přesvědčit k dalším dodávkám zbraní, munice či ke stupňování tlaku na Rusko. Lídři by se měli shodnout na tom, že budou Kyjev podporovat bez ohledu na délku trvání války. Podle navrženého textu závěrů summitu podpoří i Zelenského mírový plán či zřízení mezinárodního centra pro vyšetřování zločinů na Ukrajině. Ocení také reformy Ukrajiny na cestě do EU, avšak nevyjádří se ke konkrétnímu časovému horizontu možného vstupu země do evropského bloku.

Zelenskyj, který se ve středu sešel s britským premiérem Rishim Sunakem a později v Paříži s Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem, se nyní vypravil do zahraničí teprve podruhé od začátku ruské invaze. V prosinci navštívil Spojené státy.

Zásadní posun nečekají diplomaté ani u tématu migrace, které unie řeší v souvislosti s rychle rostoucím počtem lidí mířících z Afriky a z Asie do Evropy. Summit se patrně shodne na tom, že by EU měla rychleji a efektivněji navracet odmítnuté žadatele o azyl a k tlaku na mimounijní země využívat například potenciální zpřísnění vízové politiky. V klíčové otázce vzájemné solidarity v přijímání migrantů či vyřizování azylových žádostí, která rozděluje EU již dlouhá léta, však patrně na podstatnou debatu nedojde.

Zdroj: ČTK, Evropská rada

Sdílet tento příspěvek