Vláda ČR a agentura EUSPA podepsaly memorandum o budově Nové Palmovky

Zástupci vlády a Agentury Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA) dnes podepsali memorandum o porozumění o poskytnutí budovy Nová Palmovka v Praze, do které se má EUSPA v roce 2025 přestěhovat. Agentura rozšiřuje v České republice svou působnost a v následujících letech bude postupně navyšovat počet zaměstnanců. Dokument podepsali ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr dopravy Martin Kupka a výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa.

„Aplikace systémů družicové navigace, telekomunikace a pozorování Země využívají stamiliony Evropanů každý den. Kromě využití v dopravě je tu i zemědělství, energetika či nakládání s přírodními zdroji. EUSPA tak nabízí České republice, našim firmám, výzkumným pracovištím i běžným občanům obrovské příležitosti. Proto jsem rád, že agentura posiluje svoji přítomnost v České republice a právě podepsané memorandum je toho důkazem,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka, který za kosmické aktivity v ČR odpovídá.

Dynamický růst agentury EUSPA se sídlem v Praze si během následujících dvou let vyžádá její stěhování do nových prostor. Z pražských Holešovic se bude agentura v roce 2025 stěhovat do nedaleké budovy Nová Palmovka v Praze 8. „Působením EUSPA získáváme příležitost podílet se na chodu instituce, která má na evropské úrovni stále větší význam. S novým sídlem budovy se Praha stane prestižním mezinárodním vědeckým centrem evropských kosmických programů s nezanedbatelným ekonomickým významem pro českou ekonomiku. Celkový budoucí přínos pro HDP České republiky do roku 2027 je odhadován na 9 mld. Kč s každoročním přínosem 600 mil. Kč. Nové sídlo EUSPA bude stejně jako celý kosmický program EU velkou rovněž příležitostí pro rozvoj evropského technologického průmyslu a tím i pro české technologické firmy, které mají v této oblasti obrovský potenciál,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

V důsledku rozšíření působnosti EUSPA také postupně zvyšuje počet svých zaměstnanců, externích odborníků a konzultantů pracujících pro agenturu, a to přibližně na 550 v roce 2027. Podepsané memorandum o porozumění mezi vládou ČR a agenturou EUSPA je vyjádřením podpory české vlády agentuře EUSPA a také stvrzením dojednaného harmonogramu stěhování agentury na novou adresu. Budova Nové Palmovky bude agentuře k dispozici od roku 2025, první vizualizace však architekti představili na tiskové konferenci již dnes.

Celkové přínosy z umístění sídla EUSPA v Praze lze za období 2012 – 2027 odhadovat až na 363 mil. EUR. “Za posledních 10 let v Praze agentura roste, rozšiřuje svoji působnost a celkově posiluje. Česká republika jako hostitelská země na tento vývoj náležitě reaguje a její podpora je pro nás velkou motivací. Nová budova a datové centrum nám poskytnou nové příležitosti k dalšímu rozvoji implementace Kosmického programu EU“, doplnil výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa.

Investice Evropské unie do kosmických aktivit se navyšují, což je patrné i z nově schváleného programu bezpečné satelitní komunikace IRIS2, který byl dojednán během českého předsednictví v Radě EU. V tomto programu bude hrát významnou roli i EUSPA. Očekává se, že se tak dále zvýší počet kosmických expertů působících v Praze.

O Agentuře Evropské unie pro Kosmický program

Agentura EUSPA zajišťuje bezpečné a spolehlivé služby evropské družicové navigace, komerční využití dat a služeb Galileo, EGNOS a Copernicus, koordinuje program EU pro vládní družicovou komunikaci (GOVSATCOM) a od letošního roku bude působit jako kontaktní místo programu pro pozorování a sledování vesmíru (SST). EUSPA také odpovídá za bezpečnostní akreditaci všech složek Kosmického programu EU. Prostřednictvím podpory vývoje inovativního a konkurenceschopného kosmického odvětví a díky spolupráci s celou komunitou EU v této oblasti EUSPA přispívá k Zelené dohodě pro Evropu a digitální transformaci i bezpečnosti Unie a jejích občanů a současně posiluje autonomii a odolnost EU.

Zdroj: EUSPA

Sdílet tento příspěvek