Šéfové parlamentů zemí V4 se shodli na podpoře Ukrajiny v konfliktu s Ruskem

Šéfové parlamentů zemí visegrádské čtyřky, do které patří Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, se shodli na podpoře pokračování vojenské i humanitární pomoci Ukrajině, řekl novinářům šéf českého Senátu Miloš Vystrčil. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové, která se jednání v Bratislavě rovněž zúčastnila, brání Ukrajinci nejen svou suverenitu, ale starají se také to, aby se konflikt s Ruskem nepřelil přes jejich hranice.

„Jsem velmi rád, že jsme se jednomyslně shodli na tom, že je třeba, abychom Ukrajině pomáhali humanitárně, vojensky a abychom jednoznačně zdůrazňovali, že právo Ukrajiny na svrchovanost samostatnost, svobodu a demokracii nemůže být upíráno,“ uvedl Vystrčil.

Pekarová Adamová se vyslovila pro to, aby nadále pokračovala jednotná podpora zemi, která se už téměř rok brání ruské ozbrojené agresi. „Jsem ráda, že jsme se shodli na tom, že Rusko páchá na Ukrajině barbarskou válku,“ řekla.

Šéf maďarského parlamentu László Kövér, jehož země se postavila proti dodávkám zbraní ze Západu na Ukrajinu přes své území, řekl, že podporuje, aby ambice Ruska nemohly ohrožovat středoevropský region. Za nevyhnutelný předpoklad toho cíle označil existenci suverénní Ukrajiny.

Šéfové parlamentů visegrádské skupiny hovořili také o nelegální migraci. „Musíme hledat cesty jak zabránit nelegální migraci, ale zároveň dosáhnout toho, abychom pomáhali těm, kteří pomoc potřebují,“ řekl Vystrčil.

Při debatě na téma energetické krize Kövér podle informací ČTK řekl, že EU páchá sebevražednou politiku. Podle něj třeba také posoudit, zda se unijní země po odklonu od dovozu energií z Ruska kvůli jeho invazi na Ukrajinu nestanou závislými na jiných dodavatelích.

Kövérovi v reakci oponoval šéf slovenské sněmovny Boris Kollár. Označil za správné, že státy se rozhodly pro dovoz energií ze zemí, které se nebudou prostřednictvím ekonomických otázek snažit řešit své politické cíle.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek