Předsedkyně Evropské komise ocenila Pavlovy zkušenosti, Jourová věří, že prezident Čechy spojí

Nově zvolenému českému prezidentu Petru Pavlovi blahopřála k úspěchu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová i místopředsedkyně unijní exekutivy Věra Jourová. Von der Leyenová ocenila diplomatické zkušenosti někdejšího šéfa Vojenského výboru NATO. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že se těší na společnou práci pro Česko a EU. Gratulaci připojila i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, podle níž má Česko na to, aby i nadále bylo lídrem Evropy.

„Vítám vaši věrnost našim evropským hodnotám. Vaše drahocenné zkušenosti v oblastech bezpečnosti, obrany a mezinárodních vztahů budou důležité pro zachování a posilování evropské jednoty v podpoře Ukrajiny,“ uvedla německá šéfka komise.

Česká místopředsedkyně EK vyjádřila naději, že Pavel dokáže po vyhrocené volební kampani Čechy spojit.

„Blahopřeji a přeji zvolenému panu prezidentovi mnoho štěstí a sil v čele našeho státu, ať je prezidentem spojujícím náš národ a zastupujícím ho důstojně v Evropě a ve světě v této neklidné době,“ napsala Jourová na twitteru. Do unijní exekutivy se dostala díky nominaci hnutí ANO Pavlova neúspěšného protikandidáta a bývalého premiéra Andreje Babiše. ČTK již během voleb sdělila, že sama vybrala kandidáta, který bude nejen dobře reprezentovat v zahraničí, ale dokáže se vzhledem k současné geopolitické situaci postavit zlu.

Šéf unijních vrcholných schůzek Michel popřál Pavlovi štěstí v prezidentském úřadě a dodal, že se těší na blízkou spolupráci v zájmu Česka a EU. „Vaše zkušenost bude klíčová pro další podporu Ukrajiny,“ napsal Michel s odkazem na Pavlovu vojenskou minulost.

Předsedkyně europarlamentu Metsolaová ve své gratulaci odkázala na nedávné české předsednictví v Radě EU, které bruselští činitelé včetně jí samotné vysoce oceňovali. „Česko má na to, aby i nadále bylo lídrem Evropy,“ uvedla maltská politička. Podle ní je jedinou cestou pro jednotnou Evropu obrana demokracie, právního státu a podpora Ukrajiny. Ke všem těmto bodům se Pavel hlásí.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek