Obrana dostala od EU první kompenzace za vojenský materiál dodaný Ukrajině

Ministerstvo obrany dostalo od Evropské unie první kompenzace za vojenský materiál dodaný na Ukrajinu. Evropská unie poslala 6,5 milionu eur. Další částky budou vypláceny postupně v následujících letech, uvedlo dnes ministerstvo obrany v tiskové zprávě.

Kompenzace obrana dostává prostřednictvím Evropského mírového nástroje (European Peace Facility, EPF), který slouží k financování priorit EUv oblasti obrany a bezpečnosti.

„Podpora Ukrajiny je naším strategickým zájmem a chceme v ní ve spolupráci se spojenci dál pokračovat. Oceňuji, že ani Evropská unie nezaváhala a hned po začátku ruské agrese zapojila finanční prostředky z Evropského mírového nástroje do podpory svých členských zemí, které Ukrajině pomáhají,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

EPF byl původně zřízen kvůli financování misí a operací Evropské unie a stabilizaci partnerských zemí v sousedství Evropy. Po ruské agresi na Ukrajině EU rozhodla, že peníze budou využity i na kompenzace členským zemím, které dodávají vojenské vybavení Ukrajině. Uvolněno bylo postupně na tyto účely 3,1 miliardy eur.

Vojenský materiál, který ČR poskytla Ukrajině do března loňského roku, bude postupně proplácen v rámci prvního balíku refundací do roku 2024. O rozdělení dalších se průběžně jedná, uvedlo ministerstvo. České republice byly zatím k refundaci uznány dodávky v hodnotě přibližně 80 milionů eur, peníze budou postupně proplaceny mezi lety 2023 až 2027. Podle dřívějších informací český stát poskytl Ukrajině pomoc zhruba za 4,5 miliardy korun. Napadené zemi poslal blíže neurčené množství munice, ručních zbraní i těžké techniky včetně tanků.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek