Průlomová služba vysoké přesnosti systému Galileo byla uvedena do provozu

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton dnes oznámil na výroční evropské konferenci o vesmíru v belgickém Bruselu, že nová průlomová služba polohového družicového systému EU Galileo je již k dispozici.

Uvedením služby vysoké přesnosti (HAS – High Accuracy Service) systému Galileo do provozu se družicový systém EU dostává na nebývalou úroveň, která uživatelům nabízí ve většině částí světa přesnost na méně než jeden metr.

Vysokou míru přesnosti vyžadují nové technologie, jako jsou bezpilotní vzdušné prostředky a autonomní vozidla, a to pro účely lepší navigace, vyšší bezpečnosti a účinného řízení provozu. Zvýšená přesnost při určování polohy navíc přispěje k inovativním využitím v dopravě, zemědělství, geodezii, zábavě a řadě dalších stávajících odvětví.

Zpřesnění systému Galileo tak povede například ke zvýšení bezpečnosti na silnicích, snadnějšímu a přesnějšímu ovládání zemědělských strojů, či zrychlení a zvýšení efektivity nákladní dopravy. Zároveň najde služba vysoké přesnosti využití i při zlepšení běžně dostupných aplikací pro navigaci, či například při vývoji interaktivních videoher nebo použití rozšířené reality pro volnočasové aktivity a turismus.

Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA) spolu s Evropskou komisí (Generálním ředitelstvím DEFIS a JRC) a Evropskou kosmickou agenturou si jsou těchto tržních trendů vědomy, a proto v zájmu posílení digitální ekonomiky Unie vyvinuly a otestovaly službu vysoké přesnosti (HAS) systému Galileo. Služba HAS systému Galileo se stane jedním z pilířů pro využití vyžadující přesné a spolehlivé informace o poloze. To se týká i odvětvových politik EU a vnitrostátních politik členských států EU. „Tato nová služba vznikla díky vynikající spolupráci a týmovému odhodlání všech zúčastněných partnerů,“ uvedl výkonný ředitel agentury EUSPA Rodrigo da Costa.

Služba vysoké přesnosti je přenášena přímo prostřednictvím signálu systému Galileo ve vesmíru  a prostřednictvím internetu. Díky této službě se Galileo stává prvním systémem na světě, který je schopen poskytovat službu vysoké přesnosti v globálním měřítku.

Zdroj: EUSPA, Unsplash

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek