Írán odsoudil rozšíření sankcí EU a Británie, chystá protiopatření

Írán odsoudil rozšíření sankcí, které kvůli brutálnímu potlačování protivládních protestů v této blízkovýchodní zemi v pondělí schválily Evropská unie a Británie. Íránské ministerstvo zahraničí uvedlo, že přijme náležitá protiopatření a oznámí vlastní sankce.

„Islámská republika brzy ohlásí nový seznam sankcí proti těm, kdo v EU a v Británii porušují lidská práva,“ uvedl mluvčí íránské diplomacie Náser Kanání.

Ministři zahraničí EU v pondělí rozšířili sankce proti Íránu o jména dalších 18 lidí a 19 právních subjektů. Jsou mezi nimi i představitelé íránské vlády, parlamentu či bezpečnostních složek. Na seznamu je tak aktuálně 164 fyzických a 31 právnických osob. Londýn na sankční seznam umístil mimo jiné velitele íránských pozemních sil Kjúmarse Hajdarího či představitele revolučních gard a polovojenských provládních milicí Basídž.

Sedmadvacítka rozšířila od loňska působnost sankcí proti Íránu už třikrát. Reaguje tak na tvrdé potlačování protivládních protestů, které v zemi propukly na podzim a jsou jedním z nejvýraznějších projevů nevole vůči režimu od islámské revoluce z roku 1979. Během demonstrací přišlo o život přes 500 lidí, zatčeno jich bylo na 19.000 a desítkám z nich hrozí trest smrti. Několik odsouzených už bylo popraveno.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek