Ministři EU schválili rozšíření sankcí proti Íránu za potlačování protestů

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes odsouhlasili rozšíření sankcí proti íránskému režimu za jeho brutální potlačování protivládních protestů. Oznámilo to švédské předsednictví Rady EU. Podle diplomatických zdrojů by na seznam sankcí za porušování lidských práv v zemi měly přibýt zhruba tři desítky lidí a také některé právní subjekty.

Evropský blok schválil nové protiíránské sankce v reakci na pokračující tvrdé zásahy proti protestům, v jejichž důsledku za poslední měsíce přišlo o život přes 500 lidí, zatčeno jich bylo na 19.000. Blízkovýchodní zemí od podzimu zmítá jedna z největších vln nepokojů od islámské revoluce z roku 1979. Vyvolala ji smrt mladé ženy, kterou předtím zadržela mravnostní policie kvůli údajně nedostatečně zakrytým vlasům.

„Ministři schválili nový balík sankcí cílených na ty, kteří stojí za represemi. EU rázně odsuzuje brutální a nepřiměřené používání síly ze strany íránských orgánů proti poklidným protestům,“ uvedlo švédské předsednictví na twitteru bez bližších podrobností o jménech nově zařazených na seznam.

Unie již od podzimního zavedení sankcí rozšířila jejich působnost třikrát o několik desítek jmen, nyní je na seznamu přibližně stovka lidí či subjektů. EU zároveň v říjnu zavedla sankce za íránské dodávky dronů Rusku, těch se ale dnešní rozšíření netýká.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek