EU vyšle do Arménie civilní misi pro udržení míru v oblasti, rozhodli ministři

Evropská unie vyšle do Arménie k hranicím s Ázerbájdžánem civilní misi (EUMA), jejímž cílem bude přispět ke stabilitě v oblasti a pomoci ke zlepšení vztahů obou zemí. O zřízení mise, která je reakcí na nedávné boje mezi dlouhodobě znesvářenými státy, dnes rozhodli ministři zahraničí členských zemí. Podle dobře informovaného unijního činitele by se do činnosti skupiny mělo zapojit okolo 150 lidí.

Navážou na práci pozorovatelské mise, kterou v Arménii evropský blok organizoval od října do prosince. Myšlenka na ni se zrodila v říjnu na pražském summitu tzv. Evropského politického společenství, na jehož okraj se sešel arménský premiér Nikol Pašinjan s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.

„EU bude nadále podporovat snahu o zmírnění napětí a je rozhodnuta pracovat s oběma stranami na dosažení úplného cíle, kterým je udržitelný mír v regionu,“ řekl ke zřízení navazující mise koordinátor unijní zahraniční politiky Josep Borrell.

V Arménii bude pod hlavičkou unie pracovat na 150 lidí, hlavou EUMA bude přední činitel unijní diplomacie Stefano Tomat. Fungovat by měla dva roky.

Arménie a Ázerbájdžán už desítky let vedou spor o Náhorní Karabach, horskou enklávu, která je mezinárodně uznanou součástí Ázerbájdžánu, ale fakticky ji ovládají místní Arméni podporovaní Jerevanem. Před třemi lety spor přerostl ve válku, v jejímž důsledku Ázerbájdžán získal kontrolu nad částí tohoto území a přilehlými okresy, které do té doby byly pod arménskou kontrolou. Boje si vyžádaly životy asi 6700 lidí. Zakončilo je až příměří zprostředkované Ruskem.

Loni v září se mezi Arménií a Ázerbájdžánem rozhořely nové boje, v nichž dohromady padlo přes 200 vojáků. Z rozpoutání přestřelek se vzájemně obviňují obě strany, Arménie tvrdí, že se Ázerbájdžán zmocnil několika osad na arménském území. Koncem září začalo platit nové příměří.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek