Sdělení Evropské komise k využití talentů v evropských regionech

V úterý 17. ledna zveřejnila Evropská komise sdělení týkající se využití talentů v evropských regionech. Sdělení, zaměřené na regiony postižené prudkým poklesem populace v produktivním věku, nízkým a stagnujícím podílem osob s terciárním vzděláním, a výrazným odlivem mladých lidí, je prvním klíčovým výstupem Evropského roku dovedností.

Komise v dokumentu nastiňuje cílená opatření, jak podpořit, udržet a přilákat talenty do těchto znevýhodněných oblastí. Prostřednictvím nového mechanismu podpory talentů by chtěla regionům, které se dostaly do rozvojové pasti, poskytovat cílenou pomoc a znalosti. Vzhledem k různorodé situaci v regionech je třeba navrhnout a zavést na míru šité místní strategie a politiky, které umožní diferencovaný přístup mezi regiony, aby se zvýšila jejich ekonomická dynamika a kvalita života.

Mezi nejčastější konkrétní problémy v uváděných regionech patří vyšší podíl mladých lidí, kteří nejsou zaměstnáni, ani se nevzdělávají nebo neabsolvují odbornou přípravu a odliv mladých talentů kvůli riziku upadnutí do pasti rozvoje talentu, tzv. Talent Development Trap.

V České republice se téma týká zejména Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje.

Navrhovaná opatření zahrnují:

  • využití rozvoje talentů s podporou místních politik (podpora ekonomické revitalizace a lepšího přístupu ke službám, tvorba nových hospodářských možností a odpovídajících vysoce kvalifikovaných pracovních příležitostí, oživení venkovských oblastí, využití podpory inovací a digitalizace ze strany tzv. Digital Innovation Hubs pro malé a střední podniky, zlepšení kvality veřejné správy),
  • zvyšování efektivity vzdělávání a trhu práce (důraz na následující strategie a plány: Strategie rovnosti žen a mužů 2020–2025, Akční plán EU pro boj proti rasismu 2020–2025, Strategický rámec EU pro Romy pro rovnost, inkluzi a školení, Strategie rovnosti LGBTIQ, Strategie pro práva osob se zdravotním postižením 2021–2030 a Strategie EU pro boj proti antisemitismu),
  • posílení mobility talentů a podpora zpětného přílivu talentů (důraz na digitální a podnikatelské dovednosti pro dívky),
  • podporu legální migrace.

Evropský sociální fond plus a Nástroj pro obnovu a odolnost (RRF) přispívají k těmto cílům investicemi do zaměstnanosti mládeže a integrace mladých uchazečů o zaměstnání v období 2021–2027 téměř 22 miliardami EUR. Zároveň bude při podpoře potřebných reforem hrát aktivní roli i Evropský semestr, a to zejména v oblasti životního prostředí, na trhu práce nebo ve vzdělávacím systému, aby se stimuloval rozvoj talentů.

Komise ve sdělení také navrhuje vznik nástroje Talent Booster Mechanism zaměřeného na cílenou podporu regionů prostřednictvím nového specializovaného mechanismu, který bude spuštěn v roce 2023.

Zdroj: Unsplash

Sdílet tento příspěvek