Evropský parlament chce sankce proti íránským vůdcům a zařazení revolučních gard mezi teroristy

Evropský parlament dnes vyzval k zařazení íránských revolučních gard mezi teroristické organizace a k přijetí sankcí proti vůdcům režimu za porušování lidských práv. Europoslanci v rezoluci schválené výraznou většinou hlasů kritizovali Teherán za jeho podporu Ruska a vyzvali jej, aby přestal potlačovat protesty a propustil zadržené demonstranty. Írán varoval Evropskou unii, aby si zařazení klíčové bezpečnostní opory tamního teokratického režimu mezi teroristické skupiny rozmyslela.

Blízkovýchodní zemí od podzimu zmítá jedna z největších vln nepokojů od islámské revoluce z roku 1979, kterou vyvolala smrt mladé ženy, již předtím zadržela mravnostní policie kvůli údajně nedostatečně zakrytým vlasům. V Íránu kvůli tvrdému potlačování protestů za poslední měsíce přišlo o život přes 500 lidí, zatčeno jich bylo na 19.000.

Evropský blok již přijal sankce vůči zmíněnému policejnímu orgánu a několika dalším činitelům. Europoslanci dnes vyzvali, aby byl seznam rozšířen na všechny lidi odpovědné za porušování lidských práv včetně nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího a prezidenta Ebráhíma Raisího.

Poslanci rovněž podpořili označení revolučních gard a jim podřízených polovojenských milicí Basídž a jednotek Kuds za teroristické organizace. Všechny země, v nichž Islámské revoluční gardy provádí vojenské, hospodářské nebo informační operace, by s nimi podle EP měly přerušit vazby a postavit je mimo zákon.

O sankcích rozhodují jednomyslným hlasováním výhradně členské země a usnesení europarlamentu pro ně není nijak závazné. EU přitom v současnosti připravuje rozšíření postihů proti íránskému režimu. Zařazení revolučních gard na seznam teroristických skupin tento týden podpořila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Krok k zařazení revolučních gard mezi teroristické organizace, který podnikl Evropský parlament, se rovná střelbě Evropy do vlastních řad,“ prohlásil dnes podle agentury Reuters íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján v telefonátu se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem. Počínání europoslanců podle agentury kritizoval i náčelník íránského generálního štábu, podle něhož by zařazení gard na zmíněný seznam ohrozilo regionální i světovou bezpečnost.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek