Evropský parlament si zvolí nového místopředsedu namísto stíhané Kailiové

Evropský parlament si dnes zvolí nového místopředsedu, který zaujme místo uvolněné po prosincovém odvolání řecké europoslankyně Evy Kailiové stíhané za korupci. Bývalá vysoce postavená představitelka europarlamentu je jednou z hlavních postav případu, v němž se podle vyšetřovatelů představitelé zemí jako je Katar nebo Maroko snažili v Evropském parlamentu prosazovat své zájmy pomocí úplatků. Očekává se, že poslanci si vzhledem k dohodě hlavních politických sil do funkce zvolí kandidáta levicové frakce S&D, Lucemburčana Marka Angela.

Kandidáty na uvolněné místopředsednické místo mohli europoslanci navrhovat do úterního večera. Podle pravidel je potřeba, aby kandidáta podpořila nejméně dvacetina poslanců nebo některá z politických frakcí.

Nakonec se bude hlasovat pouze o třech jménech, protože místopředsednický post zastávaný do loňska Kailiovou podle dohody patří zástupcům levicové frakce S&D. Další velké frakce – lidovecká EPP a liberální frakce Obnova Evropy (Renew Europe) – proto žádného uchazeče nenominovaly. Své kandidáty, jimiž jsou Italka Annalisa Tardinová a Francouzka Gwendoline Delbosová-Corfieldová, postavily pouze euroskeptická frakce Identita a demokracie (ID) a frakce Zelených,

Kailiová byla členkou druhé největší europarlamentní frakce Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D) a místopředsedkyní Evropského parlamentu se stala loni v lednu. Její kolegové ji odvolali v polovině prosince, krátce poté, co ji zatkla belgická policie. Evropský parlament má 14 místopředsedů.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek