Ministři financí EU proberou první platbu z pravidelné pomoci Ukrajině

O první platbě z balíku dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině se dnes budou bavit ministři financí zemí Evropské unie. Debatovat by měli také o zahrnutí unijních peněz na podporu energetické nezávislosti na Rusku do národních plánů obnovy. Švédské předsednictví, které začátkem roku převzalo vedení unijní sedmadvacítky od Česka, dnes představí následujícího půlroku unijní finanční politiky.

Kyjev by měl v nejbližších dnech od EU dostat první tři miliardy eur (72 miliard korun) z celkových 18 miliard, které mu evropský blok hodlá letos půjčit na zajištění základních výdajů státu. Evropská komise dnes ministry seznámí s podrobnostmi platby dohodnuté začátkem ledna. Někteří diplomaté hovoří o tom, že celkovou částku domluvenou loni na podzim bude s ohledem na pokračování války a zhoršující se propad ukrajinské ekonomiky nutné navýšit, podrobnější diskuse na toto téma se však čekají až na některé z dalších ministerských schůzek.

Dnes by se naproti tomu mohli bavit o obtížích spojených s revizí národních plánů obnovy, na jejichž základě státy čerpají peníze z mimořádného fondu obsahujícího téměř 700 miliard eur. Země se snaží plány přizpůsobit požadavkům programu RePowerEU určeného k financování kroků vedoucích k odbourání energetické závislosti na Rusku. Letos by měly plány upravit všechny země, aby mohly získat dodatečné peníze z nového balíku. Dnes budou ministři posuzovat doplněný plán Lucemburska.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek