Ve Švédsku zahájilo provoz první místo pro vypouštění družic v pevninské EU

Za přítomnosti unijních činitelů a švédského krále Carla XVI. Gustafa dne 13. 1. v severním Švédsku slavnostně zahájilo provoz první místo pro vypouštění družic v pevninské části Evropské unie. Zařízení Esrange Space Center poblíž arktického města Kiruna by mělo doplnit stávající kapacity EU, které představuje kosmodrom ve Francouzské Guyaně. Informovala o tom agentura AP.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že malé družice jsou klíčové pro sledování přírodních katastrof v reálném čase a s ohledem na ruskou válku na Ukrajině také pro zajištění celosvětové bezpečnosti.

„Dnes víme, že statečné ukrajinské síly účinně využívají malé družice ke sledování pohybu ruských vojsk,“ uvedla.

Toto pracoviště za polárním kruhem, které v roce 1966 založila Evropská kosmická agentura (ESA) za účelem studia zemské atmosféry a polární záře, bylo v posledních letech díky velkým investicím přestavěno tak, aby bylo schopné vysílat družice. Vypuštění prvního satelitu na orbitu se očekává na začátku příštího roku.

Podle švédské vesmírné agentury SSC by celkový počet družic na oběžné dráze mohl do roku 2040 dosáhnout 100.000 oproti současným 5000.

Zdroj: ČTK, SSC

Sdílet tento příspěvek