Frontex loni zaznamenal nejvíce případů ilegálních přechodů hranic EU od r. 2016

Evropská pohraniční agentura Frontex loni zaznamenala 330.000 případů nelegálních přechodů vnějších hranic Evropské unie, což je nejvyšší počet od roku 2016 a o skoro dvě třetiny více oproti roku 2021. Frontex to dnes uvedl v tiskové zprávě. Skoro polovina těchto případů byla na západním Balkánu.

Zachycení lidé nejčastěji pocházeli ze Sýrie, Afghánistánu a Tuniska, počet Syřanů se meziročně přibližně zdvojnásobil na 94.000. V drtivé většině případů přechodu hranic bez potřebných dokladů šlo o muže, ženy představovaly méně než deset procent. Mírně klesl počet případů, kdy hranici nelegálně přešli nezletilí, bylo jich devět procent.

Za rok 2022 eviduje Frontex přes západní Balkán 145.600

Na migrační cestě vedoucí přes západní Balkán Frontex za rok 2022 eviduje 145.600 případů pokusu o nelegální přechod hranic, o 136 procent více než v roce 2021. Druhý nejvyšší počet připadá na střední Středomoří, kde jich bylo 102.529, o 51 procent více než o rok dříve. Frontex zaznamenal také 71.000 případů, kdy se lidé snažili nelegálně dostat přes Lamanšský průliv z EU do Británie.

„Evropská unie a členské země Schengenu se potýkaly s bezprecedentními výzvami na svých vnějších hranicích. Souvisely se státem organizovanou migrací z Běloruska… a s ruskou invazí na Ukrajinu,“ píše se v tiskové zprávě Frontexu. Na hranici EU s Běloruskem pohraničníci loni zaznamenali 6127 nepovolených přechodů hranic, o čtvrtinu méně než v roce 2021, kdy migrační krize v tomto regionu byla na vrcholu. Agentura také připomíná, že hranice sedmadvacítky a Moldavska po začátku ruské agrese vůči Ukrajině do konce roku překročilo skoro 13 milionů ukrajinských uprchlíků. Za to samé období hranice směrem na Ukrajinu přešlo deset milionů občanů této východoevropské země.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek