Přehled evropských vesmírných aktivit za prosinec 2022

Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí z oblasti evropských vesmírných aktivit za měsíc prosinec.

Průzkum vesmíru a vývoj nových kosmických technologií nabývá v současné době stále většího významu. Evropská unie proto považuje kosmické aktivity za důležité téma a vynakládá velké úsilí na zdokonalování svých kapacit v této oblasti.

Jedním z center těchto snah je Praha, kde sídlí Agentura EU pro vesmírný program (EUSPA).

Spolu s agenturou EUSPA zajišťuje provoz evropských vesmírných programů Evropská kosmická agentura (ESA) – mezinárodní organizace, která sdružuje 22 členských států včetně Česka a funguje na mezivládním principu. Její součástí jsou i nečlenské státy EU Norsko, Švýcarsko a Velká Británie. Přidruženými členy jsou Lotyšsko, Litva, Slovensko a Slovinsko. Zvláštní postavení kooperujícího člena má také Kanada. Agentura provozuje kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety na oběžnou dráhu.

15. 12. 2022

Agentura ESA jmenovala dne 15. prosince dva nové ředitele – ředitele pro vědu a ředitele pro technologie, inženýrství a kvalitu.

Ředitelkou pro vědu byla jmenována Carole G. Mundellová, která ve funkci nahradí dosavadního ředitele Günthera Hasingera. Dietmar Pilz byl jmenován ředitelem pro technologie, inženýrství a kvalitu a nahradí stávajícího ředitele Torbena Henriksena. Do funkce nová ředitelka a ředitel nastoupí v průběhu roku 2023.

13. 12. 2022

Dne 13. prosince odstartovala ve 21:30 středoevropského času z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně meteorologická družice MTG-I1, první z třetí generace evropských družic Meteosat. Družice Meteosat provozuje evropská mezinárodní organizace EUMETSAT (Evropská organizace pro využití meteorologických družic) v úzké spolupráci s agenturou ESA. Družice poskytující detailní meteorologická data z oblasti Evropy, Afriky, části Jižní Ameriky a přilehlých částí Atlantského a Indického oceánu.

Třetí generace družic Meteosat přinese zásadní posun v satelitním pozorování atmosféry a zemského povrchu. Díky přesnějšímu měření budou významným přínosem nejen ke zkvalitnění meteorologických předpovědí, ale i ke zlepšení monitorování klimatu a jeho dlouhodobých změn, včasné detekci a sledování požárů, monitorování znečištění ovzduší, a v řadě dalších využití.

Start rakety Ariane 5 nesoucí na oběžnou dráhu družici MTG-I1. Zdroj: EUMETSAT.

11. 12. 2022

V neděli 11. prosince skončila Mise Artemis I, která představuje první krok v mezinárodním úsilí o návrat lidských posádek na Měsíc. Nepilotovaná kosmická loď Orion, která předtím úspěšně dokončila oblet Měsíce, v 18:40 středoevropského času dopadla přesně podle plánu do Tichého oceánu.

Artemis je kosmický program americké agentury NASA spolu se třemi partnerskými agenturami: agenturou ESA, Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru (JAXA) a Kanadskou kosmickou agenturou (CSA). Významný podíl na programu má právě agentura ESA, která dohlíží na výrobu servisních modulů kosmické lodi Orion, jenž jsou pro úspěšný průběh misí zásadní. Je to poprvé, co se NASA spoléhá na agenturu ESA v případě takto kritické součásti svého programu.

Evropské servisní moduly slouží jako primární energetická a pohonná součást lodi Orion od startu až po oddělení před návratem do atmosféry. Zajišťují pohon lodi ve vesmíru pro přesun na oběžnou dráhu, řízení polohy a přerušení výstupu ve velké výšce. Poskytují také vodu a kyslík potřebné pro vytvoření obyvatelného prostředí, vyrábí a uchovávají elektrickou energii a udržují teplotu systémů a součástí lodi.

Evropský vesmírný modul nad povrchem Měsíce. Zdroj: NASA.

9. – 10. 12. 2022

Po dvou letech virtuálních a venkovních akcí uspořádala agentura EUSPA ve dnech 9. a 10. prosince Dny otevřených dveří ve svém sídle v pražských Holešovicích. Akce pro veřejnost s tématem “Pozoruj, naviguj, komunikuj” byla zaměřena na to, jak složky Kosmického programu EU Galileo, EGNOS, Copernicus, GOVSATCOM, Space Situational Awareness a brzy i IRIS2 pomáhají v každodenních situacích. Zvláštní důraz byl kladen na přínos programu pro řešení změny klimatu.

Součástí Dnů otevřených dveří byly i digitální instalace, semináře a zábavný program pro děti. Kromě toho měli návštěvníci příležitost promluvit si s odborníky z EUSPA o kariérních možnostech a podnikání v oblasti vesmíru.

7. 12. 2022

Agentura ESA podepsala 7. prosince smlouvu s francouzskou společností Arianespace, která zajistí lety na oběžnou dráhu pro pět družic Sentinel programu Evropské unie Copernicus. Všechny družice budou vyneseny evropskými raketami Vega-C z kosmodromu ve Francouzské Guyaně a jejich start je naplánován na období 2024-2026.

Agentura ESA podepsala smlouvu jménem Evropské unie, zastoupené Evropskou komisí. Smlouva představuje nejen důležitý milník v kontinuitě programu Copernicus, ale také v autonomním přístupu Evropy do vesmíru.

Program Copernicus je největším poskytovatelem dat z pozorování Země na světě. Družice Sentinel nesou pokročilou radarovou technologii, která je schopna pořizovat snímky zemského povrchu za každého počasí, ve dne i v noci, a poskytuje tak zásadní data pro sledování mořského ledu, monitorování ledovců, poklesů půdy, ropných skvrn a mnoho dalšího.

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: ESA, EUSPA, EUMETSAT, Unsplash

Sdílet tento příspěvek