Budapešť protestuje proti rozhodnutí EU snížit finance pro maďarské univerzity

Maďarsko uvažuje, že se obrátí na Soudní dvůr Evropské unie v případě, že se nedohodne s Evropskou komisí ohledně financování zahraničních studijních pobytů Erasmus+ pro maďarské studenty. Dnes to podle zahraničních agentur novinářům řekl šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. Evropská komise podle maďarských médií přestala vyplácet nové granty na tyto pobyty vysokým školám, které jsou spravovány nadacemi řízenými lidmi blízkými konzervativnímu premiérovi země Viktoru Orbánovi.

Snížení unijních prostředků pro některé maďarské univerzity jde ruku v ruce s dalšími postihy vůči Maďarsku, které má podle unijního bloku nedostatky v oblasti vlády práva. Evropská komise v prosinci uvedla, že bude blokovat veškerých 22 miliard eur (530 miliard Kč) z kohezních fondů Evropské unie určených pro Maďarsko, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy komunity LGBT+ a azylovým systémem.

„To, co se děje ohledně Erasmu ze strany komise vůči Maďarsku, je nepřijatelné,“ citovala Gulyáse agentura Reuters. Šéf premiérovy kanceláře tvrdí, že rozhodnutí Evropské komise je neopodstatněné, protože Maďarsko už naplnilo unijní požadavky.

Gulyás dodal, že maďarský ministr pro místní rozvoj Tibor Navracsics, který má na starosti fondy EU, bude příští týden jednat s představiteli komise. Pokud se Budapešti nepodaří s Bruselem ohledně programu Erasmus+ dosáhnout dohody, bude ho v roce 2024 financovat sama maďarská vláda. V krajním případě se podle Gulyáse Budapešť obrátí na Soudní dvůr Evropské unie.

Podle informací Evropské komise se v roce 2020 zahraničních výměnných programů v rámci Erasmus+ zúčastnilo 22.622 Maďarů. Evropská unie na to přispěla částkou ve výši 40,45 milionu eur.

Vznik nadací řídících chod vysokých škol a kulturních institucí schválil maďarský parlament ovládaný Orbánovou stranou Fidesz v dubnu 2021. Podle maďarského deníku Népszava takto funguje přes 20 vysokých škol, mezi nimi Korvínova univerzita a Semmelweisova univerzita v Budapešti nebo většina vysokých škol fungujících mimo hlavní město.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek