Lipavský: Česko se snaží podporovat kandidatury Čechů do institucí v Bruselu

Česko se snaží podporovat kandidatury Čechů do institucí v Bruselu a hledat příležitosti pro pracovníky, kteří se podíleli na nedávno skončeném předsednictví v Radě Evropské unie. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nelze podle něj ale dát práci úplně každému.

Státní správu pro předsednictví posílilo 228 pracovníků. Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu mělo navíc 69 diplomatů. Celkem bylo na Stálém zastoupení ČR při EU zhruba 270 pracovníků, a to diplomatů, expertů z unijních institucí či stážistů. Do předsednictví se napříč státní správou zapojilo 2000 úředníků. Mluvčí vlády Václav Smolka ČTK nedávno sdělil, že desítky lidí budou pokračovat ve službách státu, ať už na úřadu vlády, nebo v jiných resortech.

Předsednictví znamenalo rozšíření některých agend či zřízení nových odborů. Logicky se tak s jeho koncem opět počet míst zmenšuje, řekl Lipavský. Všichni zaměstnanci ministerstva zahraničí, kteří se na předsednictví podíleli, si hledají nové uplatnění v jiných agendách v rámci resortu.

Některým lidem například dobíhají aktuální kontrakty a mají už vysoutěžená nová místa v institucích v Bruselu. Ministerstvo podle Lipavského prakticky řeší, jak překlenout dobu do nástupu do nového zaměstnání, aby pracovníci nemuseli na několik měsíců odjíždět do Prahy.

„Snažíme se samozřejmě podporovat umisťování nebo i kandidatury Čechů do mezinárodních institucí v Bruselu,“ poznamenal ministr. „Zároveň jsou konkrétní vrcholové pozice, kde se snažíme lobbovat za konkrétní jednotlivce,“ uvedl. Podle šéfa diplomacie není možné vyloučit, že ne každý na první dobrou získá uplatnění, ministerstvo se ale snaží lidem nabídnout nějakou příležitost.

Prioritou je podle Lipavského také zkvalitnit činnost Diplomatické akademie, o čemž mimo jiné hovořil už v srpnu při zahájení pravidelné porady s velvyslanci v Černínském paláci. „Měla by výrazně posílit své kapacity a způsob fungování. V tuto chvíli je to ale na začátku,“ dodal.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek