Italská premiérka: Povinné testy pro cestující z Číny by měla nařídit celá EU

Povinné testy na covid-19 pro všechny cestující z Číny, které ve středu zavedla Itálie, by měly platit v celé Evropské unii, aby toto opatření bylo efektivní. Na své tiskové konferenci před závěrem roku to řekla italská premiérka Giorgia Meloniová. Podle ní dosud provedené testy ukázaly, že lidé, kterým vyšly testy pozitivní, byli nakažení už známými virovými variantami omikron.

Podle Meloniové nemůžou opatření přijímaná s ohledem na vývoj pandemie v Číně jednotlivými zeměmi fungovat, pokud jednotný postup nezavede EU jako celek. „Očekáváme a doufáme, že EU bude chtít takovým způsobem zakročit,“ řekla premiérka. Brusel k tomu dnes písemně vyzval italský ministr zdravotnictví Orazio Schillaci.

Meloniová zdůraznila, že v případě dalšího šíření koronaviru by bylo adekvátním opatřením nošení roušek a testy, nikoli omezení pohybu. „Omezení svobody občanů není účinným řešením, jak nám ukázal i příklad Číny. Je třeba spoléhat na zodpovědnost občanů, nikoli na nátlak,“ řekla.

V celé Itálii jsou testy na covid pro cestující z Číny povinné od středy, už předtím je ale od pasažérů žádali třeba na milánském letišti Malpensa. Z lidí, kteří tam test podstoupili, byl pozitivní každý druhý.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek