Evropský podíl na kosmickém programu Artemis

Dne 11. prosince 2022 skončila první mise programu Artemis na Měsíc, když v 18:40 středoevropského času dopadla do Tichého oceánu kosmická loď Orion, jež obkroužila Měsíc a doletěla dál než jakákoli jiná kosmická loď určená k dopravě lidí a jejich návratu na Zemi. Artemis je kosmický program americké agentury NASA spolu se třemi partnerskými agenturami: Evropskou kosmická agenturou (ESA), Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru (JAXA) a Kanadskou kosmickou agenturou (CSA), jehož cílem je obnovení pilotovaných letů na Měsíc s lidskou posádkou.

Velký podíl na těchto snahách má právě evropská agentura ESA, která dohlíží na výrobu servisních modulů kosmické lodi Orion, jenž jsou pro úspěšný průběh misí zásadní. Je to poprvé, co se NASA spoléhá na agenturu ESA v případě takto kritické součásti svého programu.

Evropský servisní modul slouží jako primární energetická a pohonná součást lodi Orion od startu až po oddělení před návratem do atmosféry. Zajišťuje pohon lodi Orion ve vesmíru pro přesun na oběžnou dráhu, řízení polohy a přerušení výstupu ve velké výšce. Poskytuje také vodu a kyslík potřebné pro vytvoření obyvatelného prostředí, vyrábí a uchovává elektrickou energii a udržuje teplotu systémů a součástí lodi. Modul může také přepravovat netlakovaný náklad a vědecké přístroje.

Během mise Artemis I poskytoval tým agentury ESA podrobné poradenství letovému řízení v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu, které bylo propojeno s týmem v technickém centru ESA v Nizozemsku.

Agentura ESA má na starosti vývoj a dohled nad výrobou Evropských servisních modulů pro Orion, samotnou výstavbu pak zajišťuje jako hlavní dodavatel evropská společnost Airbus v německých Brémách, přičemž hardware dodávají společnosti z deseti evropských zemí. Druhý servisní modul, určený pro loď Artemis II, která bude dopravovat astronauty kolem Měsíce, byl dodán do Kennedyho vesmírného střediska již v roce 2021. Další moduly jso nyní ve výrobě.

Kromě toho se agentura ESA zavázala poskytnout hardware pro plánovanou stanici na oběžné dráze Měsíce nazvanou Gateway, včetně obytného modulu, komunikačního uzlu a tankovací stanice. Navíc agentura usiluje o vývoj vlastní řady lunárních nákladních modulů nazvaných Argonauts.

Autor : Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj : ESA, Unsplash

Sdílet tento příspěvek