EU formálně schválila nouzové omezení cen plynu, platit začne od 15. února

Země Evropské unie včera formálně schválily parametry nouzového omezení cen plynu, na němž se ministři energetiky pod vedením českého předsednictví dohodli v pondělí. Informovala o tom Rada EU. Zavedení cenového stropu podpořily téměř všechny země včetně kriticky se vyjadřujícího Německa. Pouze Maďarsko bylo proti a Rakousko s Nizozemskem se zdržely hlasování.

Omezení bude unie na všech svých plynových burzách uplatňovat od 15. února, pokud cena plynu na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility překročí 180 eur (asi 4360 Kč) za megawatthodinu (MWh). Zároveň bude muset být nejméně o 35 eur vyšší než globální průměr cen zkapalněného zemního plynu (LNG).

Evropský blok se na mechanismu shodl po několikaměsíčním dohadování, na jehož začátku bylo letní rekordní zdražení plynu až k hranici 300 eur za MWh. Řada zemí již od té doby podniká finančně náročné kroky na pomoc domácnostem a firmám, které se potýkají s drahým plynem i souvisejícími vysokými cenami elektřiny.

Českému předsednictví se povedlo získat souhlas většiny zprvu rozdělených zemí. Na jedné straně byla početnější skupina států včetně Španělska, Itálie či Polska, jež usilovaly o co nejnižší strop. Na druhé pak několik zemí jako Německo, Nizozemsko nebo Rakousko, které omezení nechtěly kvůli možnému zvýšení poptávky a nedostatku dodávek plynu.

„Německo zůstává kritické k zavedení stropu pro ceny plynu. Ještě kritičtější by ale bylo, kdyby dnes Evropa nejednala jednotně,“ uvedla vláda v Berlíně v prohlášení, které připojila ke svému dnešnímu písemnému souhlasu s parametry mechanismu.

Pokud budou splněny obě zmíněné podmínky, nebudou se smět na žádném evropském trhu uzavírat termínové kontrakty na příští měsíc až rok, jejichž cena o 35 eur překročí cenu LNG. Samotný strop tedy bude moci teoreticky být vyšší než 180 eur. Cílem tohoto „dynamického“ limitu je zajistit, aby evropský trh zůstal pro dodavatele atraktivní.

Kvůli obavám Německa a dalších zemí z možných dopadů cenového stropu byly do konečného textu zahrnuty různé pojistky. Po spuštění sice zůstane korekční mechanismus aktivní nejméně 20 dní, následně ale bude automaticky deaktivován, bude-li součet globální ceny LNG a unijní marže pod 180 eury. „Vypnutí“ limitu je možné také v případě, že Evropská komise vyhlásí stav kritického nedostatku plynu, nebo při propadu obchodování na burze TTF.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek