Vláda zřídila funkci poradce pro národní bezpečnost, obsadí ji Tomáš Pojar

Novou funkci poradce pro národní bezpečnost zřídila na dnešním zasedání vláda. Od začátku příštího roku ji obsadí nynější poradce premiéra Tomáš Pojar, informoval na tiskové konferenci po jednání kabinetu předseda vlády Petr Fiala. S vytvořením funkce počítá vládní programové prohlášení, před dvěma týdny ho schválila i Bezpečnostní rada státu. Podle Fialy podobná funkce v Česku dlouhodobě chyběla.

Poradce bude působit při úřadu vlády a bude odpovídat premiérovi. Jeho jmenování i odvolání náleží vládě. Podle programového prohlášení vlády jde o nadresortního koordinátora pro záležitosti hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných nadresortních bezpečnostních problematik. Má zajišťovat mimo jiné spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a jejich efektivní postup.

Fiala řekl, že roli poradce považuje za důležitou pro budoucí zajišťování a koordinaci v oblasti bezpečnosti. „Dlouhodobě tady takováto funkce chyběla, v zahraničí je běžná a její význam vzrůstá v posledních měsících, kdy se musíme potýkat se změnami bezpečnostní situace,“ uvedl premiér. Pojar je podle něj zkušený diplomat, člověk s velkou kompetencí a autoritou v Česku i zahraničí.

Pojar poděkoval za důvěru premiérovi i vládě, považuje ji za důležitou pro start v nově vznikající funkci. „Bez důvěry se koordinace dělat nedá,“ uvedl. Je podle něj dobře, že post Česko bude mít, protože je to běžné ve většině evropských a severoamerických zemích, ale třeba i v jihovýchodní Asii.

Věří, že post umožní lepší koordinaci kroků vlády, státu a jeho institucí a bude možné lépe formulovat české zájmy a priority. „Díky tomu budeme i silnější vůči jakýmkoliv partnerům, kterým se budeme snažit tyto pozice vysvětlovat, abychom je prosadili,“ řekl Pojar. Z aktuálních zkušeností je podle něj zřejmé, že když mělo Česko jasné priority a stálo za nimi, dařilo se je prosazovat.

Osmačtyřicetiletý Pojar je od roku 2014 prorektorem soukromé vysoké školy CEVRO Institut, která je zaměřena mimo jiné právě i na bezpečnostní otázky. Aktuálně je podle webu dočasně uvolněný z funkce. V letech 1997 až 2005 byl výkonným ředitelem organizace Člověk v tísni. Následně pracoval jako poradce a náměstek pro bilaterální vztahy a později pro EU a bezpečnost na ministerstvu zahraničí. V letech 2010 až 2014 byl velvyslancem v Izraeli, s Fialou spolupracuje po celou dobu fungování nynější vlády.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek