ČR si polepšila v evropském žebříčku vyspělosti otevřených dat, je na 12. místě

Česko se letos výrazně posunulo v evropském žebříčku vyspělosti v oblasti otevřených dat z loňského 23. na 12. místo. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise Open Data Maturity Report in Europe která členské země hodnotí v oblasti otevřených dat a informací veřejného sektoru. Výsledky oznámil místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

V kategorii měření dopadů otevírání dat podle Bartoše ČR obsadila dokonce první příčku. „Zpřístupňování dat veřejné správy je nezbytnou součástí dobrého eGovernmentu. Velké díky za skvělou práci patří open data týmu v Odboru hlavního architekta e-Governmentu ministerstva vnitra i úřadům poskytujícím kvalitní otevřená data,“ řekl.

Každý úřad podle něj sbírá, zpracovává a generuje informace a data v elektronické podobě. Pokud se volně přístupné údaje dají k dispozici ve standardizované podobě, se kterou pak mohou české firmy a veřejnost nakládat, může vzniknout mnoho užitečných služeb, statistik nebo analýz, řekl. Otevřená data jsou podle Bartoše neocenitelná například v městském plánování, ale můžou i zachraňovat životy ve zdravotnictví.

Další dobrou zprávou podle Bartoše je, že v Česku lidé využívají už 11 milionů takzvaných identitních prostředků, tedy nástrojů elektronické identifikace. „Je vidět, že Češi si na různé formy digitálního ID zvykli a je to pro ně důvěryhodný a užitečný nástroj. A to je skvělé, protože elektronická identifikace je klíčem k celému šlapajícímu digitálnímu státu,“ řekl.

Občané ČR mají několik možností, jak se na internetu bezpečně a spolehlivě identifikovat. Mezi nejrozšířenější patří ověření skrze Datovou schránku, velmi populární a široce používané je BankID. K dalším patří mobilní klíč eGovernmentu, NIA ID nebo MojeID. Snahy o rozšíření užívání elektronické identity jsou i na evropské úrovni. Podle cíle evropského programu Digitální dekáda by do roku 2030 mělo mít evropskou eID k dispozici až 80 procent obyvatel členských států.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek