Na konferenci OSN byla přijata historická dohoda o ochraně biodiverzity

Účastníci konference OSN o biologické rozmanitosti (COP15) se po dvou týdnech dohodli na závěrečném prohlášení, podle něhož je cílem do roku 2030 zajistit ochranu alespoň 30 procent světové pevniny a moří. Agentura AP dokument označila za historickou dohodu, která představuje dosud nejvýznamnější snahu chránit světovou biodiverzitu.

Cíl zajistit do roku 2030 ochranu alespoň 30 procent suchozemských a mořských oblastí si stanovilo zhruba 200 zemí, píše agentura DPA. Zároveň chtějí signatáři vynaložit více finančních prostředků na ochranu biologické rozmanitosti. Agentura Reuters píše, že dohoda byla přijata navzdory námitkám Konga, které uvedlo, že ji nemůže podpořit.

Po přijetí dohody v montrealském kongresovém centru se ozval jásot. DPA v této souvislosti píše, že organizátoři konference, vědci a zástupci nevládních organizací v přijetí přelomové dohody doufali po celou dobu, navzdory četným odkladům jednání.

Patnáctý světový summit o biologické rozmanitosti se měl původně konat v Číně v roce 2020, ale byl odložen a rozdělen kvůli pandemii covidu-19. První část jednání se konala loni v říjnu převážně on-line v jihočínském Kchun-mingu.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek