Sacharovova cena Evropského parlamentu za rok 2022 byla udělena statečnému ukrajinskému lidu

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení dnes v Evropském parlamentu převzali zástupci ukrajinského lidu, vedení a občanské společnosti. Skrze video se připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země od února čelí ruské invazi.

Nevyprovokovaná ruská agresivní válka proti Ukrajině, která začala v únoru 2022, způsobuje ukrajinskému lidu obrovské škody. Ukrajinci nebojují jen za své domovy, suverenitu, nezávislost a územní celistvost, ale také za svobodu, demokracii, právní stát a evropské hodnoty.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová při předávání ceny hovořila o odvaze a obětech ukrajinského lidu: „Vzkaz Evropy je jasný: stojíme na straně Ukrajiny. Nebudeme odvracet zrak. Ukrajinský lid nebojuje pouze válku za nezávislost, ale válku za hodnoty. Hodnoty, které jsou základem našeho života v Evropské unii a které jsme si dlouho mohli dovolit považovat za samozřejmost každého dne“.

Prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co požádal o minutu ticha za všechny ukrajinské muže, ženy, děti, vojáky a civilisty, kteří zahynuli ve válce, řekl: „Musíme jednat hned, nečekat na konec války, postavit před soud všechny, kdo ji rozpoutali, a zabránit opakování agrese. To bude nejúčinnější ochrana svobody, lidských práv, právního státu a dalších společných hodnot, které ztělesňuje zejména toto ocenění Evropského parlamentu“.
Ve svém projevu vyzval k podpoře mezinárodního tribunálu, který by Rusko dohnal k odpovědnosti za všechny spáchané zločiny.

Osobně se ceremoniálu zúčastnili:

  • Oleksandra Matvijčuková – právnička v oblasti lidských práv, předsedkyně Centra pro občanské svobody, která byla jednou z nositelek Nobelovy ceny za mír v roce 2022
  • Julia Pajevská – zakladatelka evakuační záchranářské jednotky „Taiřini andělé“
    Ivan Fedorov – starosta města Melitopol
  • Oleksandr Čekryhin a Stanislav Kulykivskyj – zastupující Státní záchrannou službu
  • Jaroslav Božko – z občanského hnutí odporu „Žlutá stužka“

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení každoročně uděluje Evropský parlament. Byla založena v roce 1988 s cílem ocenit jednotlivce a organizace hájící lidská práva a základní svobody. Je pojmenována po sovětském fyzikovi a politickém disidentovi Andreji Sacharovovi a skládá se z certifikátu a odměny 50 000 eur.

Zdroj: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek