Europoslanci se vyslovili pro odvolání Kailiové z funkce místopředsedkyně EP

Potřebná většina europoslanců se dnes vyslovila pro odvolání své řecké kolegyně Evy Kailiové z funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu. Kailiová, kterou belgičtí vyšetřovatelé podezřívají z korupce, nadále zůstává europoslankyní. Pro zbavení mandátu hlasovalo 625 europoslanců, jeden byl proti a dva se zdrželi. K předčasnému ukončení působení Kailiové v pozici jedné ze 14 místopředsedkyň a místopředsedů byla zapotřebí dvoutřetinová většina v europarlamentu, ve kterém je přes 700 křesel.

„Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování EP rozhodl, že Eva Kailiová už nebude jednou z jeho místopředsedkyň. Rozhodnutí je platné okamžitě,“ napsala po hlasování na twitteru předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Hlasování bylo na dnešní program zařazeno na návrh lídrů jednotlivých frakcí EP a Metsolaové, kteří dnes dopoledne pro odvolání Kailiové hlasovali jednomyslně.

„Složili jsme závazek transparentně sloužit evropskému lidu,“ uvedla dnes jedna ze členek takzvané Konference předsedů, šéfka Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů Iratxe Garcíaová Pérezová. K této druhé největší frakci v EP má blízko většina zadržených a vyšetřovaných v korupční kauze včetně Kailiové, která je její členkou.

Korupční skandál Evropským parlamentem otřásá od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Kailiová byla v pátek mezi osobami, které belgická policie zadržela, a v neděli jí soud prodloužil vazbu. Ona a další lidé jsou obviněni ze zločinného spolčení, korupce či praní špinavých peněz.

Katar o víkendu odmítl jakákoli tvrzení o „špatném počínání katarského státu“. Právní zástupce Kailiové dnes uvedl, že se europoslankyně považuje za nevinnou.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek