Čtvrteční summit EU se bude věnovat hlavně Ukrajině a energetice

Především dění na Ukrajině se bude věnovat na čtvrtek chystaný pravidelný summit Evropské unie v Bruselu, uvedl dnes v pozvánce lídrům členských zemí předseda Evropské rady Charles Michel. Tématy vrcholné schůzky bude také energetika, vztahy se Spojenými státy či migrace.

Současná situace na Ukrajině, která již řadu týdnů čelí ruským vzdušným útokům proti své energetické infrastruktuře, podle Michela vyžaduje od EU odpovídající reakci, včetně připravenosti na možnou humanitární krizi. „Je také třeba vést věcnou debatu o tom, jak zajistit udržitelnost naší vojenské a finanční podpory Ukrajině,“ napsal Michel.

Jednodenní summit by měl rovněž zhodnotit pokrok, kterého členské země dosáhly z hlediska zajištění bezpečnosti dodávek energetických surovin a snížení jejich cen pro občany a podniky. EU musí podle předsedy Evropské rady koordinovaně zvládnout nejen „energetický šok“ vyvolaný ruskou invazí na Ukrajinu, ale také pomocí inovací a úspor zajistit, aby unijní podniky byly z dlouhodobého hlediska konkurenceschopné.

Lídři budou diskutovat také o vztazích EU s USA, zejména s ohledem na bezpečnostní a hospodářskou spolupráci. „Strategická debata“ se povede také o jižním sousedství a západním Balkánu, a to také z pohledu ilegální migrace.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek