Borrell vzkázal Kosovu a Srbsku, že musejí snížit napětí

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell dnes vzkázal Kosovu a Srbsku, že musejí snížit napětí, které mezi nimi vzrostlo poté, co Srbové na severu Kosova o víkendu zablokovali silnice.

„Vím, že obě strany chtějí napětí uvolnit a silně na ně naléhám, aby tak udělaly,“ řekl dnes Borrell v Bruselu před začátkem schůzky ministrů zahraničí zemí Evropské unie. „Musejí se vrátit k dialogu, musejí překonat tendenci k bojům v ulicích,“ uvedl.

Nová vlna protestů byla vyvolána zatčením bývalého policisty

Současnou vlnu protestů vyvolalo sobotní zatčení bývalého policisty, který minulý měsíc společně s dalšími etnickými Srby odešel z funkce. Kosovští Srbové opustili svá místa v kosovských institucích včetně policie na protest proti snaze Prištiny donutit kosovskosrbské obyvatelstvo používat výhradně kosovské registrační značky vozidel. Toto opatření je ve své podstatě snahou o prosazení kosovských zákonů i v severním Kosovu, kde žijí z většiny Srbové a kde má Priština jen omezený vliv.

I v neděli kamiony a další velké automobily blokovaly několik hlavních silnic vedoucích ke dvěma hraničním přechodům mezi Kosovem a Srbskem. Oba přechody byly pro dopravu uzavřeny.

Mise EU k prosazování práva v Kosovu v sobou informovala, že jedno z jejích obrněných aut zasáhl zábleskový granát, nikomu se nic nestalo. Borrell tento incident označil za nepřijatelný.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek