Firmy budou muset zaručit, že výrobky nepřispívají k odlesňování, shodla se EU

České předsednictví v Radě Evropské unie v noci na dnešek dohodlo s vyjednavači Evropského parlamentu podobu nařízení, které má omezit podíl EU na odlesňování planety. Norma vytváří pro dodavatele produktů, jako je káva nebo hovězí maso, povinnost ověřovat, že zboží nepochází z odlesněné oblasti. Za porušení hrozí firmám pokuty i vyloučení ze zadávání veřejných zakázek.

Rada EU dosáhla předběžné dohody s parlamentem rok poté, co návrh předložila Evropská komise. Až finální text odděleně potvrdí členské země i europoslanci, bude moci nařízení vstoupit v platnost. Některá ustanovení nicméně začnou platit až o 18 měsíců později.

Během vyjednávání byla rozšířena působnost nařízení na některé další produkty. Kromě kávy, kakaa, palmového oleje, hovězího, sóji a dřeva se vztahuje také na gumu, dřevěné uhlí, čokoládu nebo nábytek. Zároveň se změnila definice „degradace lesů“, která nyní zahrnuje také proměnu přírodního lesa na plantáž nebo vysázený les.

Evropský parlament v tiskové zprávě podotýká, že dojednaný text žádnou komoditu nezakazuje. Dodavatelé zmíněných produktů však nebudou moci v EU prodávat, aniž by oficiálně deklarovali, že jejich zboží nezpůsobilo úbytek přírodních lesů, ať už v unii nebo za jejími hranicemi. Opatření se vztahuje také na export daných položek z EU.

Podle eurokomisaře Virginijuse Sinkevičiuse unie zavádí první zákon na světě mířící proti globálnímu odlesňování. Mezi lety 1990 a 2020 podle odhadu Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) planeta ztratila 420 milionů hektarů lesů, což je plocha větší než rozloha EU. Spotřeba unie k tomuto vývoji přispívá asi jednou desetinou.

Unijní instituce ve snaze omezit svůj podíl plánují zavést systém přidělující jednotlivým zemím stupeň rizika spojeného s odlesňováním. Čím vyšší riziko, tím vyšší budou pro firmy a státní orgány požadavky týkající se prověřování produktů z dané země. Opatření počítá také s pokutami „úměrnými ekologickým škodám a hodnotě příslušných komodit“, které mají dosahovat minimálně čtyř procent ročního obratu dané firmy v EU. Za porušení nařízení hrozí také dočasné vyloučení z veřejných zakázek a odstřižení od veřejných prostředků.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek