EU na summitu v Tiraně potvrdila závazek perspektivy členství pro všechny státy západního Balkánu

Evropská unie na dnešním summitu v albánské Tiraně potvrdila závazek perspektivy členství pro všechny státy západního Balkánu. Summit vedoucích představitelů EU a západního Balkánu se vůbec poprvé konal v regionu západního Balkánu. Lídři jednali o spolupráci v kontextu společných výzev vyplývajících z agrese Ruska vůči Ukrajině. Vrcholná schůzka byla příležitostí k tomu, aby byl opětovně potvrzen zásadní význam strategického partnerství mezi oběma regiony.

Hlavními tématy summitu bylo společné řešení důsledků agrese Ruska vůči Ukrajině, posílení angažovanosti v oblasti politických kontaktů i v rámci jednotlivých politik, posílení bezpečnosti a budování odolnosti vůči zahraničnímu vměšování a řešení výzev, které představuje migrace a boj proti terorismu a organizované trestné činnosti. V kontextu války na Ukrajině se lídři evropských států zaměřili na to, jak řešit její negativní dopady na energetiku a potravinové zabezpečení na západním Balkáně.

V závěrečné deklarace ze summitu v Tiraně je v prvním bodu kladen důraz na to, že eskalace ruské války proti Ukrajině ohrožuje evropskou a světovou bezpečnost a podtrhuje význam strategického partnerství mezi EU a západním Balkánem. Rusko podle účastníků summitu nese výhradní zodpovědnost za současnou energetickou a ekonomickou krizi. EU se na summitu zavázala pomáhat se zmírňováním dopadů této krize na země regionu.

V kontextu prohlubování partnerství s regionem západního Balkánu Evropská unie na summitu potvrdila závazek perspektivy členství pro všechny státy západního Balkánu a vyzvala k urychlení přístupového procesu a pokračování reforem žadatelských zemí západního Balkánu. Lídři zemí EU a vysocí unijní představitelé také zdůraznili nutnost pokračování reforem prováděných těmito žadateli o členství a v závěrečné deklaraci z Tirany rovněž označili za důležitou podporu společné unijní zahraniční a bezpečnostní politiky, včetně sankcí proti Rusku.

„Tento summit, pořádaný poprvé v zemi západního Balkánu, dává jasný vzkaz o našem závazku jednotě a silném partnerství. EU si víc než kdy jindy přeje společnou budoucnost s našimi partnery ze západního Balkánu uvnitř EU,“ uvedla po summitu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Také premiér Fiala uvedl, že pro Českou republiku je západní Balkán dlouhodobou prioritou. „Jsme přesvědčeni, že stabilita těchto zemí je důležitá pro naši bezpečnost,“ řekl novinářům. „Považuji za úspěch, že se tento summit vůbec uskutečnil. Atmosféra byla velmi dobrá, což není vždycky samozřejmostí,“ dodal.

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: Evropská komise, ČTK

Sdílet tento příspěvek