Fiala se zúčastní summitu zemí EU a západního Balkánu v Albánii

Premiér Petr Fiala se v úterý zúčastní summitu zemí Evropské unie a západního Balkánu v Albánii. V tiskové zprávě o tom dnes informoval úřad vlády. Jednání v Tiraně se budou týkat vztahů unie a západního Balkánu, digitální transformace a integrace či otázek migrace, terorismu a organizovaného zločinu.

Aktuální české předsednictví v Radě EU si mezi své cíle zařadilo i posun v otázce rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu. Úterní jednání se uskuteční poprvé přímo v regionu, uvedla Strakova akademie. Má to podle ní představovat vyjádření podpory v nelehké situaci v době války na Ukrajině a jejích dopadů na bezpečnost, energetiku a ceny energií.

Summit by měl podle úřadu vlády opětovně zdůraznit význam strategického partnerství a posílení vztahů mezi EU a západním Balkánem. Výstupem by měla být písemná deklarace. Hovořit se bude i o digitální transformaci a integraci.

V otázkách migrace, terorismu a organizovaného zločinu se bude hovořit o možných řešeních aktuálního nárůstu migrace přes Balkán. „Významným prvkem v této oblasti je urychlené sladění vízových politik zemí regionu s evropskou vízovou politikou,“ uvedl úřad vlády. Za klíčové označil i zlepšování systému pro návrat migrantů či intenzivnější spolupráci s unijními agenturami.

Evropská komise koncem listopadu oznámila, že přijde s akčním plánem, který pomůže řešit problémy spojené s rostoucím počtem migrantů mířících do Evropy přes západní Balkán. Podle unijních statistik narostl za deset měsíců letošního roku proti stejnému období loňska počet migrantů mířících nelegální cestou do EU o 77 procent na celkových 281.000 lidí. Některé státy včetně Česka na vývoj reagovaly zavedením hraničních kontrol.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek