Čínský prezident Si ujistil Michela o zájmu Pekingu o spolupráci s EU

Čína bude pokračovat ve strategické komunikaci a spolupráci s Evropskou unií. Řekl to dnes v Pekingu čínský prezident Si Ťin-pching šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi. Si ale chce, aby instituce a členské státy EU vnímaly Čínu objektivně.

Na setkání ve Velkém sále lidu v čínském hlavním městě Si Michelovi řekl, že doufá, že unijní instituce a členské státy budou Čínu vnímat „objektivně a korektně“, uvedla dnes státní televize CCTV.

Michelova kancelář už před cestou šéfa unijních summitů do Pekingu uvedla, že návštěva se koná na pozadí napjaté geopolitické a ekonomické situace. Michel na říjnové strategické diskusi Evropské rady o vztahu EU s Čínou uvedl, že unie nesmí být ve vztahu k Číně naivní, ale měla by se zároveň vyvarovat permanentní konfrontace.

Vztahy Číny a EU v posledních měsících komplikuje rostoucí napětí kolem Tchaj-wanu, otázka práv čínských menšin nebo spojenectví Pekingu s Moskvou, která v únoru napadla Ukrajinu. Ožehavým tématem je přísná čínská politika nulové tolerance vůči covidu-19, která vyvolala vlnu dlouho nevídaných protestů.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek