Země EU se dohodly na bezvízovém styku pro Kosovo nejpozději od roku 2024

Velvyslanci členských zemí Evropské unie dnes dosáhli pokroku v roky trvajícím procesu, když se dohodli na vyjednávací pozici ohledně zrušení vízové povinnosti pro občany Kosova. Rada EU oznámila, že bude v jednáních s Evropským parlamentem prosazovat, aby k liberalizaci vízového režimu došlo nejpozději se začátkem roku 2024. Nalezení společné pozice bylo jedním z cílů českého předsednictví v radě.

Kosovo je jediným státem západního Balkánu, který stále nemá bezvízový režim pro cesty do EU. Evropská komise uvolnění vízové povinnosti navrhla už v roce 2016 a například na konci roku 2017 tehdejší kosovský premiér Ramush Haradinaj uvedl, že v následujícím roce se jeho spoluobčané změny jistě dočkají. Krok ale dosud mezi členskými zeměmi unie neměl dostatečnou podporu, což vyvolávalo nevoli kosovského vedení.

Nyní Rada EU uvádí, že Kosovo významně pokročilo v kontrole dokumentů, zvládání migrace a dalších pilířích plánu vízové liberalizace. Členské země navrhují, aby mohli lidé s kosovskými pasy pobývat na území EU bez víz až 90 dní v rámci 180denního období. Nový režim chtějí zavést při spuštění cestovní databáze označované zkratkou ETIAS, ovšem „v každém případě do 1. ledna 2024“.

„Na základě tohoto mandátu předsednictví zahájí vyjednávání s Evropským parlamentem,“ píše se v dnešní tiskové zprávě.

Zrušení vízové povinnosti pro Kosovany prosazovalo i české předsednictví. Šéf české diplomacie Jan Lipavský v září označil za nespravedlnost, že kosovští občané musejí stále žádat o běžná turistická víza, aby mohli EU navštívit. V dnešním prohlášení ocenil snahy Kosova posílit kontrolu hranic a bezpečnost a vyjádřil naději, že Rada EU rychle nalezne shodu s europoslanci na dalším postupu.

Proti zrušení vízové povinnosti v minulosti vyjadřovaly výhrady zejména Francie a Nizozemsko. Další pětice států EU včetně Slovenska nebo Španělska pak neuznává nezávislost Kosova. Ke schválení vízové liberalizace je v Radě EU zapotřebí kvalifikované většiny, pro se tedy musí vyslovit nejméně 15 členských zemí, které zároveň dohromady reprezentují 65 procent unijních občanů.

Zdroj: ČTK

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek