Bez sociálních práv nebude demokracie, říká eurokomisař Schmit

Posilování sociálních jistot a soudržnost mezi členskými státy jsou potřeba, aby Evropská unie zvládla rychle přicházející vážné krize. Ruský útok na Ukrajinu, růst cen energií ani klimatickou změnu nezvládne žádný jeden stát anebo člověk sám. Mezinárodní konference na tato témata hostila Masarykova demokratická akademie.

Občané, členské státy i Evropská unie čelí souběhu velkých změn a krizí. Stávající válce v Evropě, cenám energií, pracovním podmínkám i proměně klimatu se na mezinárodní konferenci Call to Europe: Zvládání krizí věnovali odborníci a politici z tuzemska i zahraničí. Zazněly výzvy k ochraně a posilování sociální soudržnosti.

Hlavní projev věnovaný souběhu pandemie, války na Ukrajině, klimatické krize a drahoty přednesl eurokomisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit. „Ohrožují nás populistická hnutí, která zneužívají aktuální krize. Jediná šance, jak zachránit naši demokracii, je mít silné sociální systémy. Bez sociálních práv demokracie nebude. Jednou z hlavních hrozeb pro EU je pak fragmentace, nejen trhu, ale i sociálního prostředí,“ zdůraznil.

Schmit i další řečníci se věnovali nejen dopadům krizí, ale také evropské integraci a dlouhodobé nerovnosti mezi západní a východní či jižní částí EU. Europoslanec z německé sociální demokracie Matthias Ecke varoval, že krize prohlubují nerovnosti, a to i ty uvnitř Unie. Odbornice na evropskou veřejnou politiku Cecilie Bruzelius zmínila potřebu širší shody na tom, co pro Unii znamená sociální soudržnost a sociální stát. Vývoj a proměny evropské sociální politiky představil ekonom a bývalý eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor společně se svou novou knihou Europe‘s Social Integration.

Zdroj: ČTK

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek