Suverénní Ukrajina je třeba, aby Rusko nebylo hrozbou pro Evropu, míní Orbán

Suverénní Ukrajiny je zapotřebí k tomu, aby Rusko nepředstavovalo pro Evropu hrozbu, uvedl podle agentury MTI maďarský premiér Viktor Orbán. V době vrcholícího sporu o vyplacení peněz z regionálních fondů Evropské unie jde o změnu rétoriky šéfa maďarské vlády, který v souvislosti s ruskou agresí vůči sousední zemi dával podle západních pozorovatelů opakovaně najevo spíše proruské postoje.

Evropa je jednotná ve svém snažení zastavit Rusko, které představuje hrozbu pro bezpečnost Evropy, prohlásil podle MTI předseda Orbán na konferenci křesťansko-demokratických a centristických stran (CDI) v Panamě. Podle Orbána je pro naplnění tohoto cíle zapotřebí svrchovaná Ukrajina. Uvedl také, že v Evropě se liší pohled na to, jak tohoto cíle dosáhnout, a to zejména v otázce protiruských sankcí. Podle něj bude debata v této věci pokračovat.

Orbán, jehož podle agentury AP mnozí považují za nejbližšího spojence ruského prezidenta Vladimira Putina v EU, vystupuje proti uvalení sankcí na Moskvu, ačkoliv nakonec hlasoval pro všechny balíky postihů. Maďarsko jako jediné ze zemí ve střední a východní Evropě odmítlo dodávat Ukrajině zbraně nebo umožnit jejich převoz přes své hranice.

Orbán ale zároveň prohlásil, že invaze Moskvy na Ukrajinu je „jasnou agresí“ a jeho vláda podporuje ukrajinskou územní celistvost.

V současnosti směřuje k vyústění vleklý spor Evropské unie s Budapeští ohledně dodržování demokratických standardů v Maďarsku. Podle zpráv několika médií z tohoto týdne Evropská komise patrně členským státům doporučí, aby Maďarsku zablokovaly vyplacení části peněz z evropských regionálních fondů kvůli nedostatečným reformám v oblasti právního státu.

Maďarsko se minulý týden vyslovilo proti tomu, aby si EU společně půjčovala na finanční pomoc Ukrajině v příštím roce. Řada médií spekulovala o tom, že Budapešť blokováním tohoto a dalších návrhů zbytek EU vydírá ve snaze vymoci si vyplacení evropských fondů.

V sobotu přijela do Kyjeva na pozvání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podle agentury APA tam odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině a uvedla, že zodpovědnost za válku leží zcela jasně na ruském prezidentu Putinovi.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek