Ministry vnitra EU čeká debata o rostoucím počtu migrantů mířících do Evropy

Ministři vnitra zemí Evropské unie dnes budou hledat způsob, jak si poradit s aktuálním nárůstem počtu migrantů směřujících do Evropy přes centrální Středomoří i Balkán. Na mimořádném jednání svolaném českým předsednictvím EU se budou zabývat zejména požadavky Itálie a dalších jihoevropských zemí, které chtějí větší solidaritu ostatních států. Podle unijních činitelů nebude mít schůzka žádný závazný závěr a poslouží pouze k ujasnění postojů před řádným prosincovým jednáním.

Český ministr vnitra Vít Rakušan svolal jednání v situaci, kdy nová italská vláda odmítá přijímat lodě nevládních organizací zachraňujících migranty. Kvůli odmítnutí lodě Ocean Viking se minulý týden dostala do sporu s Francií, která plavidlu nakonec dovolila přistát u svých břehů. Řím poukazuje na rostoucí počty migrantů mířících k italským břehům a vyzývá k tomu, aby se země o migranty dělily. Polsko, Slovensko a další země východního křídla unie včetně Česka poukazují na své starosti s Ukrajinci prchajícími před ruskou invazí a o přejímání migrantů většinou odmítají mluvit.

Počet migrantů proti minulému roku vzrostl o 77 %

Podle unijních statistik narostl za deset měsíců letošního roku proti stejnému období loňska počet migrantů mířících nelegální cestou do EU o 77 procent na celkových 281 tisíc lidí.

Ministři se budou bavit o plánu Evropské komise pro centrální Středomoří, který počítá s posílením spolupráce se zeměmi původu nebo komunikace s organizacemi pátrajícími po migrantech v nebezpečí. Klíčové je však podle Bruselu posílení vzájemné solidarity států, která zatím příliš nefunguje.

Země se na jejích obrysech dohadují v rámci migrační reformy, jejíž návrh před více než dvěma lety předložila komise. Kvůli trvale odlišným pohledům států však zásadní prvky reformy stále zůstávají pouze na papíře. České předsednictví chce z dnešní debaty získat přehled o současných názorech všech zemí a v prosinci se na poslední ministerské schůzce pod svým vedením pokusit docílit pokroku.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek