Šéf Evropské rady Michel za týden zamíří za čínským prezidentem

Předseda Evropské rady Charles Michel navštíví 1. prosince Peking a setká se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Tématem jejich diskuse budou „globální výzvy“ a „otázky společného zájmu“, uvedla dnes Michelova kancelář v tiskové zprávě.

„Cesta do Pekingu se koná v návaznosti na říjnovou strategickou diskusi Evropské rady o vztahu Evropské unie s Čínou. Na pozadí napjaté geopolitické a ekonomické atmosféry je návštěva příhodně načasovanou příležitostí pro kontakt mezi EU a Čínou,“ uvádí prohlášení.

Vztahy s Pekingem byly totiž jedním z témat říjnového summitu EU, po němž Michel uvedl, že unie nesmí být ve vztahu k Číně naivní, ale měla by se zároveň vyvarovat permanentní konfrontace. Někteří lídři volali po tvrdším přístupu k Pekingu, na konkrétních závěrech se ale summit neshodl.

Michel k jednacímu stolu zasedne po řadě evropských politiků

Michelova cesta přichází po sérii oddělených jednání čínského prezidenta s lídry členských zemí EU. Nejdříve se s ním na začátku měsíce setkal německý kancléř Olaf Scholz, při následném summitu skupiny G20 na Bali pak také francouzský prezident Emmanuel Macron nebo nizozemský premiér Mark Rutte. S Michelem ani s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, kteří se summitu rovněž účastnili, se Si Ťin-pching tehdy samostatně nesetkal.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek