Fiala chce diskutovat s Orbánem a udržet jednotu EU ohledně Ukrajiny

Premiér Petr Fiala očekává, že na dnešním jednání předsedů vlád visegrádské čtyřky bude s maďarským ministerským předsedou Viktorem Orbánem mluvit o některých odlišných maďarských názorech ve věcech zahraniční politiky. Chce dělat vše proto, aby se podařilo udržet jednotu Evropské unie v otázkách podpory Ukrajiny a protiruských sankcí, řekl novinářům před odletem na summit do Košic.

Budapešť mimo jiné udržuje politické i ekonomické vztahy s Moskvou navzdory ruskému vpádu na Ukrajinu. Skupina V4 podle Fialy neprožívá dobré období. „Postoje Maďarska to ovlivňují, dnes uděláme pokus, abychom jednání posunuli dál,“ řekl Fiala. Zdůraznil, že formát visegrádské čtyřky se v minulosti osvědčil a pomohl členům prosazovat společné zájmy.

Fiala ocenil jednotu unijních zemí ohledně Ukrajiny

Fiala ocenil, že v tomto půlroce se pod vedením českého předsednictví vždy podařilo nalézt shodu všech unijních zemí ohledně Ukrajiny i protiruských sankcí. „Je jasné, že Maďarsko má odlišné názory a vyjadřuje je velmi silně,“ připustil. Jednotu ohledně Ukrajiny však považuje za velkou zbraň vůči Rusku. „Budeme dělat vše pro to, abychom ji udrželi,“ doplnil.

Formát dnešního jednání v Košicích podle Fialy umožní otevřenou diskusi mezi „osmi očima“ premiérů. „Můžeme velmi otevřeně mluvit o nepříjemných tématech. Nepochybuji, že se o některých těchto věcech bavit budeme,“ doplnil. Týkat se to bude patrně i počínání Orbána, který tento týden vyvolal pobouření, když se na veřejnosti ukázal s šálou s mapou takzvaného Velkého Maďarska. Mapka zahrnovala i části nynějšího Rakouska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvatska, Srbska a Ukrajiny a vyvolala od představitelů těchto zemí silně kritické reakce.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek