Krizové jednání v Bruselu neurovnalo spor Kosova se Srbskem o registraci aut

Lídři Srbska a Kosova se dnes nedokázali dohodnout na ukončení sporu kolem poznávacích značek, který vyvolává obavy z nové vlny násilí v západobalkánském regionu. Kosovský premiér Albin Kurti při schůzce se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem v Bruselu nepřistoupil na kompromisní návrh Evropské unie, řekl novinářům šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Obě strany vyzval ke změně kurzu v zájmu odvrácení „krize s velmi vážnými následky“.

Schůzka v sídle unijní diplomacie se konala den před termínem, kdy chce kosovská vláda začít vydávat pokuty řidičům, jejichž vozidla mají značky vydané srbskými úřady pro kosovské okresy. Kurtiho vláda požaduje, aby kosovští Srbové používali výhradně kosovské poznávací značky. Na protest proti tomuto opatření začátkem listopadu opustili kosovští Srbové místa v kosovských státních institucích, čímž podle Borrella vzniklo „velmi nebezpečné bezpečnostní vakuum“.

Borrell : „Bludný kruh krizí a lhůt musí skončit“

„Oběma stranám jsem dal zcela jasně najevo, že takhle to dál nejde. Že tenhle bludný kruh krizí a lhůt musí skončit,“ uvedl šéf unijní diplomacie po dnešním osmihodinovém a nakonec neúspěšném jednání. „V zájmu transparentnosti musím říct, že jsme předložili návrh, který mohl pomoci odvrátit tuto riskantní situaci, který dnes prezident Vučić akceptoval, ale premiér Kurti bohužel ne,“ pokračoval.

Unijní návrh spočíval v pozastavení kosovského plánu vymáhat vlastní značky a souběžném zastavení vydávání srbských značek pro kosovské okresy. Borrell při vystoupení před novináři vyzval obě strany, aby přes neúspěch dnešní diskuse tyto kroky podnikly. Podle Borrella neustálé krize neumožňují debatu o „skutečném problému“, kterým je normalizace vztahů mezi Srbskem a Kosovem.

Kosovo v roce 2008 na Srbsku jednostranně vyhlásilo nezávislost a Bělehrad jej stále považuje za nedílnou součást svého území. V severním Kosovu tvoří většinu obyvatel Srbové a Priština nad oblastí nemá plnou kontrolu. Skrze zákaz srbských registračních značek se Kurtiho vláda snaží tuto situaci změnit.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek