Italská vláda požádá parlament, aby podpořil pomoc Ukrajině i v roce 2023

Italská vláda požádá parlament, aby přijal nový zákon týkající se poskytování vojenské a humanitární pomoci Ukrajině i v příštím roce. V rozhovoru s listem Il Foglio to řekl italský ministr obrany Guido Crosetto.

Nyní italská vláda může pomoc Ukrajině čelící ruské agresi posílat bez toho, aniž by musela pokaždé žádat parlament o souhlas. Platnost dekretu, který to umožňuje, ale vyprší koncem roku. „Ministerstvo obrany brzy navrhne, aby toto opatření bylo obnoveno a jeho platnost prodloužena na celý rok 2023,“ řekl ministr obrany. Uvedl také, že Itálie bude pokračovat v dodávkách zbraní tak, jak se na tom dohodne se spojenci v Severoatlantické alianci a s ukrajinskými představiteli.

Crosetto je členem strany Bratři Itálie premiérky Giorgii Meloniové, která se jasně vyslovuje pro podporu Ukrajiny. Postoj dalších dvou klíčových členů vládní koalice, Mattea Salviniho a Silvia Berlusconiho, není tak jednoznačný. Šéf Ligy severu i někdejší italský premiér v minulosti měli dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, připomíná agentura Reuters.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek