Zásah Europolu proti podvodům při online nákupech

V rámci koordinovaného zásahu proti podvodům v elektronickém obchodování bylo zatčeno 59 podvodníků a v rámci akce e-Commerce Action 2022 (eComm 2022) byly po celé Evropě spuštěny nové vyšetřovací stopy. 

Během měsíční operace (1.–31. října 2022) se 19 zemí zapojilo do potlačování zločineckých sítí, které využívaly informace o odcizených kreditních kartách k objednávání zboží vysoké hodnoty z internetových obchodů.  Akci koordinovalo Evropské centrum pro kybernetickou kriminalitu Europolu a Rada pro rizika obchodníků. Po několika měsících příprav provedly orgány činné v trestním řízení v zúčastněných zemích razie v místech, kde bylo dodáváno nelegálně zakoupené zboží. Dále byli zatčeny podezřelé osoby a bylo jim zabaveno podvodně zakoupené zboží. Vyšetřování v různých zemích stále probíhá, další zatčení se očekávají v nadcházejících týdnech.

Jak se bránit podvodům v e-shopu 

Prostřednictvím osvětové kampaně se orgány činné v trestním řízení v celé Evropě spojují s Europolem a Radou pro rizika obchodníků, aby sdíleli praktické rady, jak přelstít zločince, kteří se snaží zneužít online nakupování. Cílem kampaně je zvýšit bezpečnost elektronického obchodování propagací bezpečných metod online nákupu a pomocí novým obchodníkům otevřít jejich online obchod bez rizika kybernetických útoků.

Zúčastněné země a partneři budou kampaň propagovat prostřednictvím svých kanálů sociálních médií pomocí hashtagu #SellSafe, který obchodníkům pomůže porozumět rizikům podvodů v elektronickém obchodování.

Tipy na ochranu vašeho e-podnikání:

  • Zajistěte , aby si všichni vaši zaměstnanci byli vědomi problémů s podvody, které se týkají online obchodů.
  • Zůstaňte v obraze o typech platebních podvodů, které ovlivňují podniky a mějte k dispozici nástroje, jak jim předcházet. Podrobnosti o typech platebních podvodů bude mít vaše národní platební organizace.

Tipy pro online nakupující:

  • Nikdy nikomu neposílejte e-mailem číslo své karty, PIN ani žádné jiné informace o kartě.
  • Nikdy neposílejte peníze nikomu, koho neznáte.
  • Vždy si uložte všechny dokumenty související s vašimi online nákupy.
  • Pravidelně kontrolujte své online bankovnictví. Okamžitě informujte svou banku, pokud uvidíte platby nebo výběry, které jste sami neprovedli.

Zdroj: Europol

Sdílet tento příspěvek