EU chce zpřísnit svůj plán na ochranu klimatu, uvedli v Egyptě její činitelé

Evropská unie plánuje zpřísnit svůj cíl pro snižování emisí v rámci pařížské dohody o klimatu. Na summitu COP27 v Egyptě to včera řekl místopředseda Evropské komise (EK) odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans. Tiskové konference o vyjednáváních za EU se zúčastnil i český ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který uvedl, že je třeba urychlit mezinárodní úsilí o zmírnění škodlivých dopadů změny klimatu.

Doposud EU plánovala snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990, a do roku 2050 je eliminovat. V současnosti ale usiluje o úsporu nejméně 57 procent, oznámil Timmermans v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch podle agentury DPA.

Členské země a zákonodárci jednají o legislativě, která má těchto cílů dosáhnout, a podle Timmermanse by měla být hotová do konce roku. Nejprve je třeba schválit příslušné legislativní návrhy z evropského klimatického balíčku Fit for 55, z nějž už byly předběžně schváleny tři z pěti klíčových oblastí, například zpřísnění emisi u osobních aut a dodávek. Dodal, že blok poté plánuje svůj cíl aktualizovat před klimatickým summitem OSN, který se bude konat příští rok.

„Bez ohledu na to, z jaké země nebo regionu pocházíme, jsme už teď v každodenním životě konfrontováni se škodlivými dopady změny klimatu. Vědecké poznatky říkají, že situace je naléhavá a že musíme konat hned,“ uvedl Jurečka podle tiskového prohlášení zaslaného ČTK. „Přestože jsme společně přijali řadu opatření, stále nejsou dostatečná a v mnoha oblastech přetrvává vážný nedostatek ambicí. V této nelehké práci proto musíme vytrvat a urychlit mezinárodní úsilí o zmírnění škodlivých dopadů na klima a posílení adaptace na změnu klimatu,“ dodal.

Podle Jurečky musí ministři během závěrečných dnů klimatické konference navázat na tvrdou práci vyjednávačů a zopakovat úspěch z loňské konference v Glasgow novým úspěchem ze Šarm aš-Šajchu. Dodal, že jen tak je možné udržet pařížské cíle „živé a reálné“.

Po ambicióznějších cílech volá také expertka na klimatickou politiku ekologické organizace Greenpeace, Miriam Macurová. “Oznámený záměr zvýšit evropský cíl snižování emisí o dvě procenta není dostatečný pro splnění klimatických závazků z Pařížské dohody,“ uvedla. „K reálnému navýšení klimatických cílů Evropě mohou pomoci ambicióznější cíle pro obnovitelné zdroje a energetické úspory, o kterých se rozhoduje v právě projednávané legislativě z balíčku Fit for 55 a REPower EU,“ dodala.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek